dijous, 12 de desembre del 2013

Ja tenim pregunta i data:

Acord entre els partits polítics catalans favorables al Dret a Decidir







Després de molts dies qüestionant si hi hauria unitat entre els partits polítics catalans partidaris del Dret a Decidir al voltant de la consulta, finalment avui i d’una manera del tot imprevista, el President Mas ha anunciat al Palau de la Generalitat que Convergència, Unió, Esquerra Republicana, les CUP i Iniciativa verds, havien arribat finalment  a un acord per la data i la pregunta de la consulta.

La pregunta és doble; la primera part demana si vols que Catalunya esdevingui un Estat. En cas d’una resposta afirmativa a aquesta pregunta llavors hi ha una segona possibilitat, que consisteix a decidir si vols que aquests Estat sigui independent.  Per tant, una Catalunya independent és el resultat de dos SI. Un a la primera pregunta i un altre a la segona.

El President Mas anunciant als catalans, la data i la pregunta
Les reaccions a l’anunci del president Mas no s’han fet esperar. A nivell independentista tant la data com la pregunta han estat en general ben acollides. Els partits amb seu a Catalunya però d’obediència espanyola (PSC i PPC) han criticat el desafiament del President Mas, i el partit espanyolista de tendència lerrouxista (Ciutadans), amb un to sarcàstic se n’ha rigut de l’acord i ha arribat a assegurar com també ho han fet PPC i PSC, que la consulta mai s’arribarà a portar a  terme.

Cal assenyalar també que el lideratge civil de la independència que ha dut l’Assemblea Nacional de Catalunya, juntament amb Omnium Cultural i l’Assemblea de Municipis Independentistes, també han valorat positivament data i pregunta, fet que comença a consolidar i aglutinar un nucli important de voluntats sobre la independència.

Una foto histórica: aquí es va gestar l'acord per la data i la pregunta
Voldria fer esment també a les reaccions internacionals. Diversos mitjans internacionals de prestigi s’han fet ressò de l’acord entre els partits catalans, i la pràctica totalitat ha destacat el fet que Espanya s’oposa a la celebració d’aquesta consulta d’autodeterminació.

Pel que fa als espanyols, el nerviosisme és evident. D’una banda el líder socialista Pérez Rubalcaba, ha dit que aquesta consulta no es farà i ha insinuat que està d’acord amb el president espanyol Mariano Rajoy per tal que la consulta no es faci.   PP i PSOE aconsegueixen posar-se d’acord doncs en un únic tema: negar el dret a decidir dels catalans. Aquesta postura de Rubalcaba ha estat secundada amb immediatesa per diferents membres del govern del PP: el ministre Gallardón, el ministre Margallo,  el ministre  Fernández Diaz, i altres membres del PP tots amb un mateix i idèntic discurs: La consulta no es farà!        
Deixo pel final la reacció del President del govern espanyol Mariano Rajoy. Avui visitava Madrid el President del Consell Europeu, el belga Herman van Rompuy, i quan han finalitzat les seves sessions de treball (si és que les han tingut), han fet el que es fa habitualment en aquests cassos: una compareixença conjunta. El primer en intervenir ha estat Mariano Rajoy que la primera cosa que ha explicat és que demà, la Universitat CEU San Pablo de Madrid investirà al Sr. van Rompuy Doctor Honoris Causa. Quan he sentit això, ja he intuït el que venia després. El discurs de la por per part d’un van Rompuy miserable, assegurant que els catalans deixaríem de ser europeus l’endemà mateix de consumar la secessió. M’ha semblat vergonyant el paper d’aquet home venut per un títol universitari de dubtós prestigi. Com s’han de veure alguns...
Van Rompuy s'afegeix al discurs de la por dels
nacionalistes espanyols

No cal dir que Rajoy s’ha reafirmat en el “ni quiero ni puedo” de l’altre dia, negant qualsevol possibilitat que la consulta es pugui arribar a fer, i negant-se també a qualsevol diàleg o negociació amb el president Mas sobre aquest tema.

Tot plegat no pot de cap manera amagar l’alegria de la meva ànima quan m’he assabentat que els polítics catalans s’havien posat d’acord, i teníem per fi, data i pregunta.

Catalans...! ara toca engrescar a la gent per votar Si....SI!
    


Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada