dilluns, 27 de maig del 2019

Victòria de l’independentisme a les eleccions a Catalunya, tant municipals com al Parlament Europeu


Paradoxalment és el president Puigdemont que eixampla la base de votants independentistes, superant clarament a un Junqueras que queda tercer a Catalunya en les eleccions al Parlament Europeu. 



Ha quedat demostrat una vegada més, per si algú en tenia dubtes, que la independència només s’assolirà des de la UNIÓ de les forces independentistes. L’argumentació d’ERC defensant que anant sols sumen més els ha significat un nou fracàs electoral. Per segona vegada es veuen inesperadament superats per un president Puigdemont que es consolida com líder absolut de l’independentisme. 



L’independentisme és el gran guanyador d’aquest diumenge electoral a Catalunya, que ha significat una victòria per ERC en les eleccions municipals atès que tindrà més regidors que ningú als ajuntaments catalans, però en canvi serà Junts per Catalunya qui aconseguirà un major nombre d’alcaldies. Entre els grans èxits municipals d’ERC cal assenyalar la conquista de l’alcaldia de Barcelona per Ernest Margall i sembla que també la de Lleida.


En canvi, pel que fa a les eleccions al parlament Europeu el gran triomfador ha estat el president Puigdemont que ha deixat enrere a Oriol Junqueras que només ha pogut ser tercer per darrere del socialista Josep Borrell que ha quedat en segon lloc a Catalunya. La candidatura del president Puigdemont ha obtingut un total de 1.025.411 vots, dels quals 987.149 has estat obtinguts a Catalunya. Vol dir que el president Puigdemont ha estat votat per més de 38.000 persones a l’Estat espanyol, destacant en aquest sentit els vots aconseguits a Ses Illes i al País Valencià.

Tot plegat demostra vàries coses. La primera que l’independentisme està més viu que mai atès que a les eleccions europees ha aconseguit pràcticament el 50% dels vots, fita aquesta mai aconseguida. La segona qüestió és que qui finalment ha acabat eixamplant la base electoral ha estat el president Puigdemont que amb una candidatura transversal ha aconseguit més vots que Junqueras que li ha disputat la victòria enlloc de buscar una aliança que els hauria donat a tots dos millors resultats. La ceguesa d’ERC amb aquest tema, elecció rere elecció, és preocupant. Negar que la UNIÓ els donaria la força és anar contra la llei de la gravetat i del sentit comú. Només uns il·luminats poden continuar mantenint aquesta tesi.

Tanmateix, després de la batalla electoral hauria de venir la calma, i s’hauria d’imposar una estratègia postelectoral conjunta entre ERC i Junts per Catalunya. De fet, avui mateix el president Puigdemont s’ha expressat en aquest sentit quan en unes manifestacions a  Brussel·les ha dit que  ara “cal refer ponts amb ERC i establir una unitat estratègica independentista”. Veurem si finalment s’aconsegueix o no, però els independentistes hem de tenir molt clar que sense aquesta unitat la independència és impossible, i algú ha de fer entendre això al Sr. Junqueras, que és a nivell personal  l’autèntic impediment d’aquesta unitat. Malgrat tot i diguem-ho ben fluixet, sembla que aquestes darreres hores s'ha produït algun contacte en aquest direcció.  

Hi ha però alguns interrogants pendents de resposta. De moment Carles Puigdemont, Toni Comin, Oriol Junqueras i Diana Riba, han aconseguit ser elegits eurodiputats. Segons algunes informacions, quan es materialitzi el Brèxit d’aquí a poc temps, hi hauria més places d’eurodiputats per l’Estat espanyol atès que causarien baixa els eurodiputats britànics i els seus escons se’ls repartirien els 27 països que ara integren la Unió Europea. Tal com han quedat les votacions a l’Estat espanyol el primer escó de més que Europa li atorgui seria per Clara Ponsatí, i això pujaria a tres representants a Europa de la llista del president Puigdemont. En total doncs serien cinc eurodiputats, dels quals 2 estan empresonats i altres 3 a l’exili. És evident que cinc eurodiputats independentistes a l’Eurocambra, seria molt positiu per a l’independentisme català, sempre que hi hagués entre ells la sintonia, i la col·laboració necessàries i una estratègia comuna.    

Permetrà l’Estat espanyol que els empresonats puguin exercir com a eurodiputats? Permetrà l’Estat espanyol que els exiliats puguin recollir la seva acta de diputat del Parlament Europeu? Aquesta és la batalla legal que comença ara; aconseguir que els representants independentistes puguin asseure’s als seus escons al Parlament Europeu que es constituirà a partir del dia 2 de juliol proper. Traves de l’Estat espanyol? totes i més... veurem com acaba...

En aquest sentit el president Puigdemont ha dit que “l’acta de diputat me l’han donat els ciutadans a les urnes”. Inqüestionable; ho respectaran a Madrid?. Per si de cas, els advocats del president Puigdemont ja han avançat que comencen a treballar per fer-ho possible i si no se’n surten amb el govern i la justícia espanyoles ho aconseguiran al Tribunal de Justícia Europeu a Luxemburg. Ho seguirem... 

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada