dissabte, 1 de desembre del 2018

Jordi Sánchez i Jordi Turull en vaga de fam


Ho fan per denunciar l’actitud del Tribunal Constitucional (TC), que amb la seva actitud bloqueja l’accés dels presos polítics a la justícia europea.
El TC admet a tràmit els recursos presentats pels encausats, però no en resol cap, fet que impossibilita el poder recórrer al Tribunal Europeu de Drets Humans per exemple. En aquesta situació hi ha 8 recursos d’empara presentats, algun d’ells des de fa més d’un any, quan segons l’advocat de Sánchez i Turull s’haurien d’haver substanciat en el termini de 30 dies després de la seva admissió a tràmit.


En una roda de premsa que s’ha dut a terme aquest matí al Col·legi de Periodistes, Jordi Pina advocat de Jordi Sánchez i Jordi Turull, acompanyat del Dr. Jaume Padrós, president del CoMB, han comparegut per explicar la decisió dels dos diputats de Junts per Catalunya d’iniciar una vaga de fam des de la presó sense determinar una durada concreta, el que fa suposar que estem davant d’una vaga de fam indefinida. 

Aquesta vaga de fam té l’objectiu de denunciar davant de la societat i del món sencer, les traves que el Tribunal Constitucional està posant als presos polítics catalans per tal aquests puguin accedir a altres instancies jurídiques europees, i entre elles al Tribunal  Europeu de Drets Humans. Com és sabut, per accedir a aquests tribunals de justícia europeus, és condició necessària haver esgotat les vies jurídiques espanyoles; doncs bé, el Tribunal Constitucional admet a tràmit els recursos presentats pels presos polítics catalans però no en resol cap. Segons l’advocat Jordi Pina, que representa els interessos de Sánchez i Turull, el TC hauria de respondre als recursos d’empara admesos a tràmit en un termini  de 30 dies, i tanmateix, algun dels 8 recursos presentats porta ja més d’un any des de la seva admissió a tràmit. 

Per la seva banda el Dr. Jaume Padrós ha explicat que compareixia atenent a la seva doble condició de metge de Jordi Sánchez i Jordi Turull i també com a president del CoMB. Ha explicat que es va reunir amb els dos presos polítics a la presó de Lledoners i que aquests li van exposar al seva decisió lliure i voluntària d’iniciar una vaga de fam per denunciar les traves del TC a poder defensar els seus drets, i que ell els va prevenir dels riscos per la seva salut d’aquesta decisió. Ha afegit que els dos presos polítics han signat un document de voluntats anticipades. El CoMB constituirà una comissió de seguiment amb experts ètics, jurídics i mèdics que vetllarà també per preservar als presos polítics de qualsevol tipus de coacció. El Dr. Padrós ha afegit que “com més dies passin, més s’intensificarà la vigilància dels paràmetres de salut, tot i que els riscos comencen des del mateix inici de la vaga de fam”.

Les reaccions a questa decisió no s’han fet esperar; d’una banda els afectats han obert una pàgina web de suport que en poques hores ha aconseguit més de 30.000 adhesions. El president de la Generalitat Quim Torra s’ha referit a la injustícia que està cometent el poder judicial espanyol, i ha afegit que “vull fer costat a la vaga de fam que han començat avui alguns dels presos polítics, i denunciar l’estratègia de dilació del Tribunal Constitucional respecte als recursos d’empara presentats”. Però el ressò de la vaga ja ha travessat fronteres i diversos mitjans als USA i a la Gran Bretanya han recollit la notícia. També l’agència Reuters ho ha difós, i a França diferents mitjans estan explicant als seus lectors la situació de bloqueig que el TC manté sobre els presos polítics catalans.

El govern espanyol per la seva banda, ha dit que tots els espanyols són iguals davant la Llei, i que els presos polítics catalans tindran un judici just, cosa que veient només el cas d’Urdangarin ja t’adones que és una absoluta falsedat. De les reaccions espanyoles cal destacar la del propi TC fonts del qual valoren la vaga de fam de Sánchez i Turull com un intent per pressionar a aquest Tribunal. 

Finalment, l’ANC està estudiant com canalitzar les iniciatives dels ciutadans per donar suport a aquesta vaga, i a través d’aquest suport posar a l’Estat espanyol contra les cordes. Veurem com evoluciona tot plegat els propers dies, però tinc la sensació que avui el procés que ens ha de portar a la independència ha donat un pas de gegant.

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada