diumenge, 11 de novembre del 2018

En suport a la Catalunya Nord


Milers de catalans del sud de la frontera s’ha desplaçat a Perpinyà en agraïment al suport que els catalans vàrem rebre l’1 O de l’any passat. Sense la Catalunya del Nord, el referèndum no hauria estat possible.

El Tractat dels Pirineus va partir Catalunya ara fa 300 anys aproximadament, i des de llavors els tímids intents de reunificar el territori no han fructificat. Tanmateix la relació entre la Catalunya del Nord i la del Sud, cada vegada és més fraternal.    El Tractat dels Pirineus, signat el 7 de setembre de 1659, va suposar el trencament de Catalunya en dues parts; la que actualment coneixem com Catalunya Nord va quedar sota sobirania francesa, i concretament les comarques del Rosselló i part de la Cerdanya. Aquest tractat va ser negociat sense que els seus signants (França i Espanya) fessin la més mínima consulta al govern de la Generalitat, erogant-se unes prerrogatives sobre el territori català que a dret a llei no tenien. Tots els intents que les autoritats catalanes (del Nord i del Sud) varen fer per reconstruir la unitat dels territoris catalans no varen servir, i finalment el trencament de Catalunya va esdevenir una realitat a l’any 1720. 

Uns tres cents cinquanta anys després, la Catalunya Nord celebra anualment la seva Diada precisament el dia 7 de novembre, en commemoració del nefast i il·lícit Tractat del Pirineus. Tanmateix la Diada d’aquest 2018 ha tingut un element sobreafegit com a conseqüència de la implicació de gent de la Catalunya Nord en la celebració del referèndum de l’1-O. Sense aquesta implicació, sense el magatzem d’Elna que va guardar molt curosament  les 10.000 urnes vingudes de la Xina a través del port de Marsella, sense les impremtes de la Catalunya Nord que varen imprimir milions de paperetes per el referèndum, sense el seu valuós i del tot necessari ajut, el referèndum no s’hauria pogut celebrar. I en agraïment a aquesta implicació, milers de catalans han volgut afegir-se a la Diada a Perpinyà inundant els seus carrers de reivindicacions i de catalanitat. 

Han estat més de 10.000 persones que sota el lema “Omplim Perpinyà” s’han donat cita a la capital de la Catalunya Nord, reclamant la independència i la reunificació dels territoris catalans. "Ni França, ni Espanya: Països Catalans!” ha estat un dels crits dels manifestants. La plaça de Catalunya de Perpinyà ha estat el centre neuràlgic de la concentració on també s’han sentit molts eslògans reclamant l’alliberament dels presos polítics i el retorn dels exiliats.

Va ser doncs una festa d’agraïment als nostres germans del Nord, per la seva implicació en l’organització de l’1-O, que va ser fonamental per l’èxit del referèndum. I aquest agraïment hauria estat encara més multitudinari si els organitzadors dels desplaçaments en autocar haguessin estat una mica més curosos i encertats. Molts catalans que teníem la intenció d’anar-hi ens vàrem quedar a casa per culpa d’uns invents i uns inventors, que varen voler descobrir el Mediterrani i la sopa d’alls. Amb lo fàcil que hauria resultat seguir el sistema que l’ANC utilitza quan vol organitzar autocars per a desplaçaments multitudinaris...

Veiem unes imatges per al record:  

  

              
 

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada