dimecres, 11 de desembre del 2013

Alguna cosa es belluga en el socialisme català


Ex militants socialistes i de Ciutadans pel Canvi constitueixen una Associació


Volen ser un punt de trobada de les esquerres catalanes per integrar-se en el "Dret a Decidir"



Després dels moviments iniciats per Ernest Maragall, i de  les diverses temptatives protagonitzades per Montserrat Tura, Joan Ignasi Elena, Marina Geli i Àngel Ros, sembla que finalment el socialisme català està reaccionant davant de la imposició de les estructures orgàniques internes del PSC que han obligat a un munt de socialistes catalans a baixar del tren del “dret a decidir”

A mesura que el procés sobiranista català ha anat avançant ha succeït un fet que era del tot previsible, tot i que fins que no ha mostrat senyals de vida, l’opinió pública no l’ha percebut. En efecte, el PSC ha anat mica en mica apartant-se del procés sobiranista català i ho ha fet, no tant pel convenciment dels socialistes catalans de base, sinó per les exigències de la direcció del PSOE, que ha imposat a Pere Navarro oblidar-se de les reclamacions del poble català, oblidar-se de l’exercici del Dret a Decidir, i deixar de banda els atacs permanents i constants dels espanyols a les senyes d’identitat catalanes: història, cultura i llengua.

Els impulsors de l'Associació Socialisme,
 Catalunya i Llibertat
Vulguis que no, per més que “l’esperit progressista” et porti a pensar que l’independentisme no forma part de la teva concepció del món de la política,  a mesura que vas veient com el poders polítics establerts a nivell de l’Estat espanyol poc a poc et van destrossant Catalunya, amb atacs al seu Estatut, a la llengua, al sistema educatiu, com et van ofegant econòmicament, com van en definitiva asfixiant-te des de qualsevol punt de vista i els teus líders, lluny de revelar-se contra això el que fan és que submisament van acceptant totes les imposicions que arriben des de Madrid, és lògic que per sobre del raonament apareguin els sentiments, i per més socialista que siguis acabis dient: ja n’hi ha prou!   Doncs justament això és el que ha fet un grup de militants i ex militants socialistes de base i de persones properes a aquell moviment creat per Pasqual Maragall, ciutadans pel canvi, que han decidit endegar una plataforma socialista d’esquerres que s’anomena “Associació Socialisme, Catalunya i Llibertat” que pretén en paraules dels seus creadors “tornar a pujar a l’autobús del Dret a Decidir per que defineix el catalanisme”.

Aquestes persones no es senten identificades amb el rumb que està seguint el partit de la ma de Pere Navarro, i han pres aquesta decisió que no puc menys que qualificar d’encomiable. Toni Comín també ha indicat que no es senten incòmodes si la pregunta de la consulta es fa sobre la independència. Comín, exdiputat del PSC ha explicat que ells defensen un projecte federalista molt federalista, amb molta exigència, però ha advertit que si aquest no es materialitza o ho fa molt descafeïnat "el nostre pla B és la independència". 

Comín ha defensat que, a diferència de moviments com Avancem, que lidera Joan Ignasi Elena, aquesta nova associació que ha estat promoguda per una cinquantena de persones, no té cap connexió orgànica amb el PSC i, per tant, no es plantegen canviar el rumb del PSC, atès que ho consideren una batalla inútil, avui per avui després dels últims esdeveniments produïts en l’últim consell nacional del partit. Per tot això, l'associació vol construir un nou espai d'esquerres i catalanista a favor de les llibertats nacionals de Catalunya que sigui un punt de trobada més per ajudar a construir una alternativa d'esquerres. No neixen amb la voluntat de ser un partit polític, malgrat que no descarten res en el futur.

Toni Comín, exdiputat del PSC al Parlament de Catalunya
En la roda de premsa a més de Toni Comín exdiputat del PSC ha participat Jordi Pujals, en representació dels militants i regidors del PSC que van constituir la anomenada “llista blanca” Progrés Municipal. També han intervingut l'exdiputada de CpC (Ciutadans pel Canvi) al Parlament Rosa Maria Ferrer i la regidora del PSC a Campdevànol Núria López, que va ser una de les integrants del sector crític del partit al congrés del PSC del 2011, participant en la plataforma “Congrés des de baix'”, i que fa dues setmanes va  renunciar als seus càrrecs orgànics a nivell territorial.

Estem doncs davant d’unpas endavant agosarat, però a la vegada seriós, al que caldrà prestar atenció. A Pere Navarro, com a conseqüència de la seva posició a vegades ambigua, a vegades contradictòria, i a vegades propera al ridícul, li han sortit ja alguns conflictes dins del partit, que ha anat capejant amb amenaces i falses promeses. Aquesta vegada, els impulsors d’aquesta iniciativa, a diferència de situacions anteriors, no hi tenen res a perdre a nivell personal atès que molts d’ells ni tan sols són militants del PSC, fet que els atorga una posició que altres que ho han intentat abans que ells no tenien.


Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada