divendres, 27 d’octubre del 2017

El Parlament de Catalunya, declara la independència i dona la benvinguda a la nova República Catalana


Milers de ciutadans donen suport a la declaració del Parlament, omplen la Plaça Sant Jaume celebrant el naixement de la nova república, i manifesten la seva joia pels carrers de BarcelonaEl govern espanyol que ha rebut l’aprovació del Senat per aplicar l’article 155 de la Constitució, ha decidit destituir al president Puigdemont i a tot el seu govern, dissoldre el Parlament de Catalunya, convocar eleccions a Catalunya pel proper 21 de desembre, cessar al director general del Mossos d’Esquadra i suprimeix les delegacions de la Generalitat a l’exterior, entre altres mesures.  

A primera hora d’aquesta tarda, a les 3 i 26 minuts exactament, el Parlament de Catalunya ha viscut una sessió històrica quan els diputats de Junts pel Sí i la CUP han aprovat una resolució per la qual Catalunya ha restaurat la seva sobirania plena “constituint la República catalana, com a Estat independent i sobirà de dret, democràtic i social”.

Aquesta declaració s’ha produït després d’uns dies de negociacions intenses en les que a través de mediadors el president Puigdemont ha intentat impedir que el govern espanyol apliqués l’article 155 contra l’autonomia de Catalunya. Després de diferents anades i vingudes, finalment el president Puigdemont va desistir de seguir negociant per que la postura del govern espanyol exigia la rendició total de Catalunya, i va demanar al Parlament que convoqués el ple que s’ha celebrat avui, i en el que Catalunya ha explicat al món que s’ha convertit en una República independent.

Cal ressaltar que, com ja havia succeït en ocasions anteriors, partits com PPC, Ciutadans i PSC han abandonat l’hemicicle per no assistir a la votació que ha tingut lloc després, i  en la que la resolució presentada per Junts pel Sí i la CUP ha estat aprovada per 71 vots a favor, 10 en contra i dos vots en blanc. També val a dir que la sessió de Parlament ha estat seguida en una sala adjunta per molts alcaldes de moltes poblacions de Catalunya, que hi han anat per donar suport al govern català

Produïda la declaració d’independència un esclat de joia ha recorregut el país i la gent ha sortir a carrers i places de tot Catalunya a manifestar la seva alegria. A Barcelona, la plaça de Sant Jaume s’ha omplert de gom a gom així com els carrers adjacents. Ara, per aconseguir que aquesta declaració es consolidi, caldrà una gran capacitat de resistència de la societat civil, atès que el govern espanyol aplicarà amb duresa l’article 155 de la Constitució espanyola que en teoria li dona carta blanca per fer a Catalunya el que vulguin, amb total impunitat.

No ha estat fins a la nit quan s’han conegut les mesures preses per Mariano Rajoy i el seu govern en aplicació de l’article 155. Aquestes, resumidament, són les següents:

Cessament del president de la Generalitat Carles Puigdemont i tots els seus consellers.
Dissolució del Parlament de Catalunya i convocatòria d’eleccions pel dia 21 de desembre
Cessament del director general dels Mossos d’Esquadra (no del Major Trapero)
Extinció de diverses oficines de la presidència i vicepresidència
Extinció de les delegacions catalanes a l’estranger llevat de la de Brussel·les
Cessament aproximadament d’un centenar de càrrecs la majoria dels quals encara no han estat especificats
El govern espanyol durà les Resolucions aprovades avui al Parlament de Catalunya al Tribunal Constitucional.

Pel que sembla, els ministeris del govern espanyol són els que es farien càrrec de la direcció de les conselleries homònimes corresponents de la Generalitat.  

Ara caldrà veure com evoluciona tot plegat. Té capacitat legal el president Rajoy per cessar al president de la Generalitat? I per dissoldre el Parlament de Catalunya? I per convocar eleccions a Catalunya? Cal pensar que quan a Madrid decideixen emprendre aquest camí és que legalment tenen la via per poder emprendre’l, perquè a nivell de procediments administratius en saben molt més que l’administració catalana, atès que porten segles pilotant l’administració pública. Tanmateix haurem d’anar veient les reaccions d’uns i altres per saber com s’acabarà decantant tot plegat. De moment, la declaració d’independència continua vigent.

La declaració d’independència duta a terme pel Parlament català en poca estona ha donat la volt al món i nombrosos mitjans de comunicació han reproduït la notícia. Paral·lelament diferents països de la UE i els Estat Units han fet declaracions en defensa de la unitat d’Espanya i no reconeixent la independència de Catalunya. El mateix va succeir fa uns anys amb Eslovènia i avui són un Estat europeu independent.            


Mentre tant a laPlaça Sant Jaume continua la festa de la República... i l’unionisme incívic, assalta Catalunya Ràdio, i l’ANC i Òmnium es posen a disposició del govern català per ajudar a construir la República catalana. La podrem consolidar? Hem d’aprofitar aquesta ocasió: mai ho havíem tingut tan a prop. 

Per la seva banda, l'executiu català reunit a Palau junt amb alts càrrecs de l'administració catalana ha decidit continuar treballant igual, atès que són el govern escollit sota l'ordre constitucional que defensa l'Estat espanyol. "Som un govern legítim i no reconeixem cap cessament". Les espases estan en alt 

PS. De matinada, el govern espanyol ha destituït al Major dels Mossos d'Esquadra, Josep Lluís Trapero     Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada