diumenge, 22 d’octubre del 2017

21 d’octubre 2017: dia d’emocions contraposades.


Pel matí, el govern Rajoy perpetua l’atac més dur a la democràcia des de Franco; a la tarda, 450.000 persones segons la guàrdia urbana es concentren al Passeig de Gràcia demanant la llibertat dels “Jordis”; a la nit el president Puigdemont ha fet una  declaració institucional on entre altres coses ha dit “Les institucions catalanes i el poble de Catalunya no podem acceptar aquest atac”



Carles Puigdemont acusa al govern Rajoy d’actuar contra l’estat de dret, i demana al Parlament de Catalunya que convoqui per a la setmana vinent una sessió plenària per debatre  “l'intent de liquidar l'autogovern i la democràcia i actuar en conseqüència".



L’aplicació de l’article 155 amb un abast que trenca d’arrel els principis fonamentals de la democràcia, equival a situar a Catalunya sota el mandat directe del govern espanyol, es carrega l’estat de dret, i pot considerar-se un cop d’estat fet des dels propis poders de l’Estat      




Dia d’emocions fortes aquest dissabte 21 d’octubre, que començava amb l’anunci del govern espanyol d’aplicar l’article 155 de la Constitució i eliminar l’autogovern de Catalunya. Per aconseguir-ho Mariano Rajoy proposarà al Senat un conjunt de mesures que passen pel cessament del tot el govern català, assumint des de Madrid els titulars dels ministeris les conselleries homònimes catalanes, i per tant, erigint-se el propi Rajoy en president accidental de la Generalitat, fins que en un període màxim de sis mesos es celebrin a Catalunya noves eleccions autonòmiques. Les mesures concretes proposades per Rajoy són:

Cessament del president Carles Puigdemont i de tot el govern de la Generalitat
Assumir el control del Parlament i convocar eleccions en un termini màxim de sis mesos.
A la presidenta del Parlament li treuen la facultat exclusiva de: proposar candidats a la presidència de la Generalitat, plantejar plens d’investidura o proposar mesures contràries a la Constitució. El president del govern espanyol tindrà 30 dies per vetar les disposicions que emanin del Parlament de Catalunya, que tindrà funcions purament representatives.
Prendre el control de TV3 i Catalunya Ràdio, que seran dirigits per gestors nomenats per el govern espanyol
En quant als mossos d’esquadra, el govern espanyol es planteja substituir-los per la policia nacional i la guàrdia civil sempre que sigui necessari

Tal com ha dit Marta Rovira, el conjunt d’aquestes mesures són un cop d’Estat contra una majoria legal i democràtica. Aquesta frase resum molt bé les opinions dels diputats independentistes que s’han mostrat molt crítics davant l’autoritarisme del govern espanyol i s’han conjurat a defensar les Instituciones catalanes tal com ha assegurat en una compareixença al presidenta del Parlament Carme Forcadell.  

Amb aquest aperitiu molts ciutadans de Catalunya (450.000 segons la guàrdia urbana), s’han concentrat aquesta tarda en una manifestació festiva i pacífica com sempre, al Passeig de Gràcia de Barcelona per reclamar l’alliberament de Jordi Sánchez i Jordi Cuixart empresonats a Soto del Real per defensar pacíficament les seves idees polítiques. Són els primers presos polítics encarcerats per motius estrictament polítics en un Estat dit democràtic. L’acte ha esta molt emotiu, s’han cantat nombrosos eslògans, s’han llegit diversos manifestos, i Maria del Mar Bonet ha tancat la concentració cantant una cançó seva que evoca temps passats a Catalunya: “què volen aquesta gent, que truca de matinada”. El president Carles Puigdemont ha assistit a la manifestació i ha estat aclamat pels assistents al crit de “president, president, president...”

I ha estat precisament el president Puigdemont qui ha clos una jornada intensa per els catalans en una compareixença a les 9 de la nit a TV3. Puigdemont ha denunciat que “el govern espanyol amb el suport del partit socialista i Ciudadanos, ha emprès el pitjor atac a les institucions i al poble de Catalunya des dels decrets del dictador militar Francisco Franco...ens hem de conjurar per defensar les nostres institucions de manera pacífica...allò que els catalans vàrem decidir a les urnes el govern espanyol ho anul·la als despatxos...el govern de Mariano Rajoy vol nomenar un directori per que teledirigeixi des de Madrid la vida de Catalunya...Les institucions catalanes i el poble de Catalunya no podem acceptar aquest atac...”

Puigdemont a més ha criticat el paper del Rei en aquest conflicte, ha recordat la recollida de signatures en contra de l’Estatut de Catalunya protagonitzada pel PP, ha denunciat que els objectius que pretén l’aplicació de l’article 155 es situen fora del marc de l’estat de dret, i ha demanat al Parlament que convoqui un ple per la setmana vinent per analitzar l’intent de liquidar l’autogovern i la democràcia i actuar en conseqüència. Ha estat una intervenció serena i clara, en contraposició a la crispació que es dibuixa en la cara tant del president Rajoy com de la vicepresidenta Soraya Sáenz de Santamaria i altres polítics espanyols.

Les reaccions no s’han fet esperar, i a nivell internacional la majoria de mitjans de comunicació de prestigi s’han fet ressò de la duresa de les mesures anunciades per el govern espanyol i diferents polítics europeus han denunciat l’agressió contra les institucions democràtiques catalanes. A Catalunya alguns líders del PSC s’han afanyat a demanar al seu secretari general que no doni suport a l’aplicació de l’article 155. Ara caldrà veure que passa en aquest ple anunciat per a la setmana entrant al Parlament de Catalunya, mentre el Senat tramita l’aplicació del 155 a Catalunya.


Estem arribant als moments crucials del procés. Ens en sortirem? Per part meva confiança absoluta amb el president Puigdemont; ha demostrat amb escreix que n’és del tot mereixedor, que té un pla, i que sap on va.


































Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada