dimarts, 6 d’octubre del 2015

La “neutralitat i exquisidesa” dels poders de l’Estat


La Junta Electoral Central, en contra del procés i a favor d'organitzacions de caire totalitari

 
El president Mas demana als jutges que la Justícia no es deixi influir per la política si es vol defensar l’essència de la democràcia



Mentre la candidatura de Junts pel Sí i la CUP estan negociant per intentar arribar a un acord que permeti un govern estable pels propers 18 mesos a Catalunya, en el dia a dia del país va passant coses.

Avui s’ha sabut que el Síndic de Greuges  ha qüestionat la neutralitat de la Junta Electoral, que va ser capaç de resoldre en un sol dia el recurs contra la Corporació catalana de Mitjans Audiovisuals (TV3 i Catalunya Ràdio) per la cobertura informativa de la diada, i en canvi ha esperat fins el mateix 27S per demanar la retirada d’una campanya d’una organització de caire totalitari, amb quatre dies de demora.

En la mateixa línia de actuacions mesquines, cal assenyalar que molts catalans residents a l’estranger (segons el Síndic de Bèlgica, Brasil, Canadà, Estats Units, Països Baixos, Itàlia, Costa Rica i Japó) no varen rebre a temps la documentació per poder exercir el seu dret al vot, malgrat haver seguit tots els tràmits que es requerien. Recordem que la Generalitat havia demanat a la Junta Electoral que prorrogués el termini per que els residents a l’estranger poguessin votar, i que aquesta si va negar en rodó, mentre si que va acceptar la mateixa petició formulada per l’exercit relativa als soldats que estan en alguna missió a l’estranger. El Síndic Rafael Ribó anuncia que farà arribar aquestes incidències al Comissari Europeu de drets humans.

Per la seva banda, el president Mas va intervenir en l‘acte inaugural de la reunió anual de la Unió Internacional de Magistrats celebrada a Barcelona dedicada a “la imparcialitat de la Justícia”. Entre les seves paraules destaquen les referències a la baixa qualitat democràtica d’un país quan el poder judicial deixa de ser independent davant del poder polític: “l’ús partidista de la Justícia minva la democràcia” ha dit el president Mas, davant el president del Consell General del poder Judicial Carlos Lesmes, amb qui ni tan sols s’han saludat,  del president del Tribunal Superior de Justícia de Catalunya Miguel Angel Gimeno, de la Fiscal General de l’Estat Consuelo Madrigal, i del ministre espanyol de Justícia Rafael Català, amb qui s’ha saludat però amb una gran fredor.

Les paraules del president Mas han estat contestades per els tres personatges esmentats però en la seva resposta, han evitat fer referència a la denúncia feta pel president Mas, i han respost amb les amenaces ja conegudes: “en democràcia fer complir la llei no és un desafiament” o “respectar la llei no és un tràmit o una alternativa”. En opinió del propi president Mas, coneguda avui, el més dur en la seva intervenció contra Mas va ser el ministre Rafael Català.

Més enllà dels assistents a l’acte, les paraules de Mas no han passat desapercebudes a Madrid fet que per ell sol ja demostra que Artur Mas va encertar de ple en la identificació del problema més important que afecta a la Justícia espanyola. El PP va llençar a l’arena a José Luis Ayllón, secretari d’Estat de relacions amb les Corts qui va titllar Mas de  covard per “cercar permanentment culpables externs als problemes que ha d’afrontar ; la Justícia és independent del poder polític, i fa la sensació que l’actitud de Mas és de certa covardia” .


Mentre tant tot preparat per que el dia 13 declarin davant del Tribunal Superior de Justícia de Catalunya les Sres. Irene Rigau, consellera d’Ensenyament, i al Sra. Joana Ortega exconsellera de governació de la Generalitat de Catalunya, i el dia 15 ho faci davant del mateix Tribunal, el propi president de la Generalitat. Com es pot comprovar pels fets, efectivament, a l’Estat espanyol, el poder judicial és del tot independent del poder polític (no riguin...)        

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada