dimecres, 28 d’octubre del 2015

El “xoc de trens” entre Catalunya i l’Estat espanyol es va produir ahir al matí


Ara caldrà veure quines conseqüències té la resolució que van registrar al Parlament “Junts pel Sí” i la CUP


De moment la reacció del govern espanyol ha estat l’esperada: amenaces amb aplicar les lleis, i omissió de qualsevol sortida política.



Ahir al matí, els grups parlamentaris de “Junts pel Si” (JxS) i la CUP va presentar al registre del Parlament una proposta de resolució, amb la petició que sigui tramitada pel procediment d’urgència, en la que es declara l’obertura d’un procés constituent no subordinat, i l’inici del procés de creació de l’Estat català independent en forma de República, així com el començament d’un procés constituent de caràcter ciutadà, que permeti establir les bases d’una futura constitució catalana.

Per fer possible aquests aquestes demandes, s’insta al govern català a adoptar aquelles mesures que siguin necessàries i entre elles a tramitar en el termini d’un mes, les lleis de procés constituent, seguretat social i hisenda pública. La resolució estableix en el seu punt sisè que el Parlament  no es supeditarà a les decisions de les institucions de l’Estat espanyol, i en particular del Tribunal Constitucional, al que no se’l considera legitimat i sense competència arran de la sentència sobre l’estatut d’Autonomia de Catalunya votat prèviament pels catalans en referèndum entre altres actuacions. Finalment la proposta de resolució insta al govern català a complir exclusivament aquelles normes o mandats emanats de la Cambra catalana, i posa en coneixement de l’Estat espanyol , de la Unió Europea i del conjunt de la comunitat internacional que Catalunya vol iniciar les negociacions per esdevenir un Estat independent.

Les reaccions a la notícia no es van fer esperar, i els portaveus dels difunts partits polítics  amb representació parlamentaria a Catalunya van dir-hi la seva. No cal dir que “Junts pel Sí” i la CUP ho varen valorar molt positivament i que l’oposició ho va rebutjar amb duresa. En especial Xavier Garcia Albiol que ho va qualificar d’atac a la democràcia, i Inés arrimades que va qüestionar la legitimitat d’aquesta resolució per que segons ella no representava a una majoria de catalans. Va sorprendre negativament la reacció de “Catalunya sí que es pot” (CSQEP) on en particular el diputat Coscubiela va entonar un discurs carrincló, vell, i sobretot copiat del PP, que denota de quina manera ICV està perdent a marxes forçades el contacte amb la realitat del país. Avui en dia CSQEP té exactament el mateix discurs que el PP; això ho diu tot.

Tanmateix la reacció més esperada era la del govern espanyol, que aquesta vegada es va produir amb immediatesa. A Rajoy li va faltar temps per fer una compareixença davant dels mitjans de comunicació, en la que va afirmar que la Resolució presentada al Parlament de Catalunya era un desafiament a l’Estat, i que ell i el eu govern ho tenien tot previst per evitar que cap punt de la resolució pogués aconseguir el seu objectiu, i que per això recorrerien al Tribunal Constitucional i al conjunt de l’ordenament jurídic espanyol. Va afegir que els espanyols podien estar tranquils atès que sota el seu mandat ningú trencaria ni la unitat d’Espanya, ni la solidaritat entre els espanyols, i que ningú tindria cap mena de privilegi. No li tremolarà el pols a l’hora de fer complir la legalitat a Catalunya ha afegit.

Ara les espases estan a l’aire i cada part ha ensenyat els seus objectius. Avui la Mesa del Parlament de Catalunya ha de decidir si admet que la proposta de resolució sigui tramitada per la via d’urgència, fet que portaria a que fos aprovada la setmana vinent, abans i tot del primer debat d’investidura. Per dificultar que això sigui així, aquest matí PSC, PP, Ciutadans i CSQEP han presentat individualment propostes de resolució en les que coincideixen a reclamar que la Mesa reconsideri la seva decisió d’admetre la tramitació de la Resolució presentada per JxS i la CUP, i que abans de tramitar-la consultin als juristes del Parlament la legalitat de la Resolució.


Per altre banda, el diaris de més prestigi a nivell internacional s’han fet  ressò de la notícia recalcant el fet que Catalunya desafia a Espanya en la seva carrera cap a la independència.                                     

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada