dimecres, 20 d’agost del 2014

Possible prevaricació si es suspèn la consulta per part del govern espanyol

Pel dia 9 de novembre només hi ha una pla A: votar


Per primera vegada aquestes últimes setmanes, els paritts catalanistes mostren una unitat clara i contundent: Això només pot beneficiar al procés sobiranista de Catalunya

    
En una entrevista al canal 3/24, l’alcalde de Barcelona Xavier Trias, deixa entreveure que el govern espanyol podria incórrer en un delicte de prevaricació, si suspèn la consulta del dia 9 de novembre, sabent que aquesta es fa d’acord a la legalitat. Aquest és un raonament del tot correcte. Cal recordar en aquest sentit que la Llei de consultes de Catalunya que s’està tramitant en el Parlament, està sent avaluada per  pel consell de garanties estatutàries, per tal d’assegurar que en cap cas pugui ser qualificada d’inconstitucional.

L'alcalde Trias diu que l'Estat podría incòrrer en un delicte
de prevaricació si suspèn la consulta sabent que és legal  
La Generalitat té competències exclusives per a l’establiment del règim jurídic, les modalitats, el procediment, l’acompliment i la convocatòria de  audiències públiques, fòrums de participació i qualsevol altre instrument de consulta popular, amb l’excepció expressa de les anomenades consultes populars per via de referèndum que necessita el permís exprés de l’Estat. Es preveu que aquesta llei sigui vigent a finals de setembre o primers d’octubre, i conté els elements diferenciadors suficients com per no ser considerada referendària, atès  que tant el cens com l’edat per votar, son diferents a les previstes en la Llei espanyola.

Per tant, si les tesis dels parlamentaris que han elaborat la Llei catalana de consultes es confirmen, la convocatòria del 9N podria ser legal, i a partir d’aquí adquireix gran rellevància el que deia ahir l’alcalde Trias sobre la possibilitat que el govern espanyol prevariqués si anul·lava una consulta feta sobre una base del tot legal. De ser així seria un fet molt greu, que sen dubte podria comportar conseqüències desagradables pel govern d’Espanya, també a nivell internacional.  

Malgrat tot, hem de tenir clar que el govern espanyol farà tot el que pugui i més per impedir la consulta, i ho farà emparant-se en la legalitat si troben la manera de fer-ho, però segur que intentaran impedir-la també en cas que no trobin la manera legal de fer-ho. Tot valdrà per evitar que els catalans puguem decidir lliurement el nostre futur. 

Tanmateix i tal com diu l’alcalde Trias, però també la majoria de forces polítiques que estan pel dret a decidir,  hem de mantenir amb fermesa que el dia 9 de novembre votarem. I ho hem de fer per que no podem deixar cap escletxa oberta al dubte. Volem votar, i votarem. I aquest és un objectiu irrenunciable d’una majoria de la societat civil de Catalunya.

Muriel Casals i Carme Forcadell mantenen encertadament
 que per  aconseguir l'èxit el 9N, cal assegurar una
assistència massiva a la manifestació de l'11S  
El que passi després del 9N ja es veurà, tant si hem votat com si no. No hi ha d’haver cap pla B. Només tenim un Pla, el de votar el dia 9 de novembre.

D’avant d’una eventual suspensió per part del Tribunal Constitucional, els partits que donen suport a la consulta han afirmat que “només el Parlament de Catalunya decidirà si es posen les urnes al carrer el 9N”. En un acte a la Universitat Catalana d’Estiu a Prada de Conflent, els quatre partits que defensen la consulta, CiU, ERC, ICV-EUiA i la CUP han fet pinya al voltant del 9N, i han mostrat unitat per tal d’aconseguir  que els catalans puguem votar. S’ha vist una unitat que fa temps que no es veia, i aquest fet ha de ser remarcat com a molt positiu per l’esdevenir de les ànsies catalanes d’aconseguir un estat propi, dins la Unió Europea. Veurem com evolucionen els esdeveniments però avui per avui, el missatge de tots plegats és el dia 9 de novembre votarem.


A aquest missatge s'hi han afegit també la ANC per boca de la seva presidenta Carme Forcadell, i Òmnium Cultural també mitjançant la seva presidenta Muriel Casals. Tant de bo aquesta unitat es mantingui, i aquesta vegada els polítics catalans estigui a l’alçada del que una majoria de la societat li reclama: Unitat coma únic camí per garantir l’èxit del 9N i la independència de Catalunya.                     

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada