dimecres, 15 de gener del 2014

La Internacionalització del “conflicte català”


Rajoy i Margallo  són probablement els que més estan posant de la seva part per que la secessió de Catalunya esdevingui un afer internacional


Barak Obama, no cedeix a les pressions de la diplomàcia espanyola, i no es pronuncia sobre la  secessió de Catalunya



Fa relativament pocs dies explicàvem que el President Mas havia mogut fitxa fent arribar als líders de tots els països de l’UE una escrit en els que s’explicava les raons per les quals els catalans  volien decidir lliurement el seu futur i se’ls demanava suport per tal que Catalunya pogués celebrar el seu referèndum d’autodeterminació. 

Aquest és l'interès que la converça de Rajoy va
despertar en el President Obama
Aquest fet havia coincidit en el temps amb una mena de manual que el ministre Margallo havia enviat a totes les ambaixades i a tots els consolats espanyols distribuïts arreu del món, en el que s’explicava el que havien de contestar si algú els preguntava sobre la situació a Catalunya.

Abans d’aquests fets, el govern espanyol a través del ministre Margallo havia pressionat a diferents líders europeus, fonamentalment funcionaris de l’UE per tal que expressessin el seu punt de vista contrari a la independència de Catalunya, i sobretot amenaçant als catalans de deixar-nos fora de l’UE si gosàvem decidir lliurement la separació de l’Estat espanyols. El primer va ser el comissari Almunia, i a aquest el van seguir el portuguès José Manuel Durao Barroso President de la Comissió europea, l’alemany Martin Schulz, president del Parlament Europeu o el belga Herman Van Rompuy President del Consell Europeu, tots ells amb el discurs de la por. “Un estat que es separi d’un estat membre de la Unió queda automàticament fora de la Unió”. Més enllà de la comicitat que es deriva d’aquests comentaris, destaca com anècdota que algun d’aquests personatges ha rebut fins i tot algun “premi” per haver complert tant bé amb les instruccions que se li havien donat. Em refereixo al Sr. Van Rompuy, que en ocasió d’un recent viatge a Madrid va ser investit doctor honoris causa per una universitat madrilenya de segon ordre.  Com es pot veure, el conflicte català està certament internacionalitzat, però és evident que en aquesta internacionalització qui més esforços hi ha esmerçat fins ara és el govern espanyol.  

Van Rompuy va ser nomenat doctor honoris causa per una
univesitat madrilenya de segona fila, en premi a ser un
 bon nen i utilitzar el discurs de la por contra Catalunya.
 Quina manera de fer el ridícul
Tanmateix aquest mateixa setmana, les coses han encara més enllà. Resulta que el president del govern espanyol Mariano Rajoy, ha anat als EEUU a fer-se la foto de rigor que es fan tots els presidents de govern amb el màxim mandatari americà, en aquest cas el president Barak Obama. En aquesta visita, i sense que ningú li preguntés (i encara menys el President Obama), el Sr. Rajoy va fer un comentari en la roda de premsa conjunta que es va fer en acabar la reunió, sobre Catalunya. El Sr. Rajoy li va explicar al món que “la independència de Catalunya no se hará”.

Més internacionalització del conflicte que fer aquestes declaracions a Washington en la roda de premsa amb el President Obama, és impossible. Per si encara no hi era, el Sr. Rajoy va situar el conflicte català en el primer pla de l’actualitat mundial, fet que sens dubte li haurem d’agrair algun dia. Ni que ho haguéssim volgut fer expressament ho hauríem aconseguit, de manera que millor impossible. Per quan el proper viatge Sr. Rajoy?
   

Val a dir que el comentari del Sr. Rajoy va tenir la callada per resposta, fet que al President del govern espanyol no li va agradar gens. Barak Obama no va dir ni una paraula sobre el tema, ni a favor, ni en contra. Resta clar doncs que no es va deixar influir per les pressions de la diplomàcia espanyola a qui en aquesta ocasió li ha sortit el tret per la culata.

2 comentaris:

  1. Alguns psicòlegs no reconeixen el "no" dins d'una frase.
    Si donem la raó a quests psicòlegs, la frase d'en Rajoy queda així:
    "la independència de Catalunya se hará"

    Fita

    ResponElimina
    Respostes
    1. Independentment de l'opinió d'aquests psicòlegs, el que hem d'aconseguir entre tots plegats és que la història pugui recollir ben aviat, l'aparició d'un nou estat a Europa: Catalunya! Seria la millor forma de desmentir al nacionalisme espanyol cavernari

      Elimina