divendres, 3 de gener del 2014

El President Mas mou fitxa



La diplomàcia catalana explica al món la realitat del país


Alguns països de l’UE acusen rebut de la notificació



El President Mas li explica al món els motius pels quals
Catalunya vol exercir el dret d'autodeterminació
La setmana passada vàrem saber que el ministre Margallo havia fet arribar a totes les ambaixades i consolats que Espanya té repartits pel mon, una mena guia per contra restar les argumentacions a favor del dret a decidir. En aquesta guia el govern espanyol es proposava lo impossible, atès que pretenia justificar la seva oposició a l’exercici lliure i democràtic dels catalans a decidir el seu futur.  I quan una llei impossibilita l’exercici de la democràcia no estem davant d’una llei, sinó d’una obstrucció totalitarista a l’exercici d’un dret. Cap llei ha d’impedir mai que els ciutadans puguin decidir el seu futur. Cap llei pot impedir que la ciutadania expressi la seva voluntat a les urnes.

És per això, per demostrar-li al mon que els catalans volem exercir el nostre dret a l’autodeterminació, que el President Mas ha fet arribar las dirigents dels 27 països que avui integren l’UE un escrit en el que els demana el suport per facilitar que Catalunya pugui exercir aquest dret.  El President Mas confia en rebre aquest suport, i aconseguir que d’una manera discreta els països que integren la Unió Europea facin arribar al govern espanyol la seva incomoditat davant del fet que un país de la Unió (Espanya) impedeix a una part dels seus ciutadans (catalans) l’exercici de la democràcia en la seva manifestació més fonamental com és la de poder decidir el seu futur.

El contuberni pro espanyolista
Aquesta carta ha anat acompanyada d’un memoràndum, que també ha estat dirigit a les cancelleries d’altres països fora de l’UE, com el Usa i d’altres, amb l’objectiu d’explicar al mon les raons d’aquesta voluntat ferma dels catalans de voler decidir el seu futur d’una manera lliure, pacífica i democràtica. 

Les reaccions no s’han fet esperar. Més enllà que alguns països han donat resposta a la missiva del President Mas, sobten les reaccions a Madrid, on el diari El Mundo reclama la suspensió de la Generalitat per aquest greu acte de “deslleialtat” del President Mas al govern espanyol. El Mundo acaba assegurant que “Mas està atemptant greument contra el interès general d’Espanya”

El sentit del que és “lleialtat” pels espanyols és ben curiós: quan Margallo envia manuals d’actuació al seu cos diplomàtic per desvirtuar la realitat catalana segons les conveniències espanyoles, llavors ho veuen correcte. Quan el President Mas s’adreça als mandataris europeus per explicar els motius pels quals Catalunya vol exercir el dret a l’autodeterminació, llavors és una “deslleialtat”. Ja ho entenc; això és l’Espanya que ens volen imposar, la de la llei de l’embut: ample per ells i molt estret per nosaltres.

Pel que fa a les reaccions dins de Catalunya, aquestes tenen diferents sentits depenent de si ho analitza un partit d’obediència espanyola (PP o PSC), un partit lerrouxista (Ciutadans) o partits catalanistes. Només aquests últims ho veuen en positiu.

El que està clar, es que la possibilitat que Catalunya esdevingui un nou estat europeu està viva. La “qüestió catalana” no està parada sinó que està en constant evolució. Els espanyols segueixen el seu guió que no sabem on els porta. És el no per el no, davant de qualsevol proposta catalana. Els líders catalans que condueixen el procés cap a la llibertat nacional segueixen també el seu full de ruta. No sabem tampoc si porta a l’objectiu, però sabem que el procediment, contràriament a les pràctiques espanyoles,  és democràtic, pacífic, educat i respectuós.

Només el temps ens dirà quin dels dos camins té èxit. Tots dos és impossible: van en direccions contràries.

  

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada