La reunió de la CUP celebrada diumenge passat a Cervera va acordar mantenir l’abstenció en la sessió d’investidura d’avui, fet que ha permès que el president de la Generalitat hagi estat investit en segona volta per majoria simple.
La seva elecció ha estat rebuda amb amenaces des d’Espanya, i de forma destacada per la gran majoria de mitjans europeus, que el veuen com un independentista de pedra picada.
Finalment, després que 4 intents d’investidura fallits (dues amb el president Puigdemont, una amb Jordi Sánchez, i l’altre amb Jordi Turull), totes elles avortades per la justícia espanyola, avui, a la cinquena ha anat la vençuda i Quim Torra ha estat investit com a 131é president de la Generalitat de Catalunya, amb 66 vots a favor, 65 vots en contra i 4 abstencions.
Ara, aquest resultat s’ha de comunicar al Rei Felip VI per tal que aquest signi el decret de nomenament. Tradicionalment el president del Parlament de Catalunya es traslladava al palau de la Zarzuela a Madrid, on era rebut pel Rei, per comunicar-li oficialment el resultat de la investidura. Aquesta tradició va ser trencada fa dos anys pel monarca espanyol quan Carme Forcadell, llavors presidenta del Parlament català li havia de comunicar la investidura de Carles Puigdemont. En aquella ocasió des de la Zarzuela varen dir-li a la Sra. Forcadell que no feia falta que anés a Madrid, que podia enviar per e-mail, el resultat de la investidura. Doncs bé, Roger Torrent, l’actual president del Parlament de Catalunya ha decidit tornar-li el gest a la Casa Real, i ni tan sols ha demanat audiència a la Zarzuela per anar a veure a Felip VI; li enviarà per e-mail la investidura de Quim Torra. Si ara fa dos anys va ser la Casa Real qui va voler evitar la foto de Felip VI amb una independentista com Carme Forcadell, ara ha estat el president Torrent qui ha volgut evitar una foto amb el monarca espanyol que com es sabut no és persona que aixequi masses simpaties a casa nostra.
La investidura de Quim Torra s’ha produït en segona sessió, gràcies a que la CUP, en una reunió del seu màxim òrgan de decisió celebrada ahir a Cervera, va decidir mantenir l’abstenció amb que varen votar en la primera sessió d’investidura celebrada dissabte passat i en la que Quim Torra no va ser investit per que en primer sessió cal majoria absoluta dels vots per a ser-ho.
L’oposició ha criticat al candidat, destacant en aquestes tasques els tres líders del bloc del 155 (Arrimadas, Garcia Albiol, i Iceta), amb retrets de tot tipus i amb comentaris molt poc elegants. La cortesia parlamentària ha brillat per la seva absència. Els Comuns, per la seva banda, també han votat en contra de la investidura, afegint-se al bloc del 155, amb arguments d’aquests tan discutibles com els que sovint fa servir el Sr. Xavier Domènech.
No cal dir que a l’Estat espanyol, la investidura de Quim Torra ha estat acollida amb crítiques, insults, amenaces i reprovacions de tot tipus. Des del “bombardejar Barcelona” que reclamava Jiménez Losantos, fins a amenaces de tornar a aplicar el 155 emeses per membres del partit en el govern, membres del PSOE, o fins i tot el líder de Ciudadanos reclamant que no es retiri l’article 155. Per la seva banda la premsa escrita de la caverna, s’ha deixat anar insultant greument a QuimTorra amb expressions grolleres plenes d’odi i menyspreu.
En canvi la premsa estrangera ha recollit amb objectivitat el nomenament de Quim Torra com a president de la Generalita, destacant la seva fidelitat a Carles Puigdemont i el seu independentisme indiscutible. La majoria de mitjans estrangers remarquen que el nomenament significa que Catalunya està disposada a mantenir el pols amb l’Estat espanyol en la defensa de la independència.
Una vegada investit president de la Generalitat, Quim Torra ha volat a Berlín per trobar-se amb el president Puigdemont. Demà al mati, tots dos oferiran una roda de premsa conjunta.
Molta sort i molts encerts al Sr. Quim Torra. La seva sort, i els seus encerts seran la sort i els encerts dels catalans, digui el que digui l’oposició. I de ben segur que de sort i encert n’hi farà falta perquè la majoria independentista del Parlament no té garantida l’estabilitat, atès que la CUP es vol mantenir al marge de la governabilitat del país. No ens hauria d’estranyar que la legislatura fos més aviat curta... Veurem... !
Cap comentari:
Publica un comentari a l'entrada