dimecres, 17 de gener del 2018

Ja tornem a tenir el “nostre” Parlament


Després de la seva dissolució per obra i gràcia del 155, i com a conseqüència del resultat de les eleccions del 21-D, el Parlament de Catalunya torna a estar presidit per un diputat independentista.


També la Mesa del Parlament té majoria independentista, fet que deixa ben clar que el resultat del 155 ha estat un autèntic fracàs. Mica en mica estem recuperant les nostres institucions tal com les teníem abans del 155.



Avui s’ha constituït el Parlament de Catalunya com a resultat de les eleccions del 21-D. La majoria independentista que suma 70 dels seus 135 escons ha situat al diputat Roger Torrent com a president del Parlament. Torrent substitueix en el càrrec a Carme Forcadell que per raons personals ha decidit no repetir en la presidència tot i que ocuparà el seu escó a l’hemicicle dins del grup parlamentari d’ERC. Roger Torrent és l’alcalde de Sarrià de Ter localitat situada al Nord de Girona i propera a la capital gironina, i milita a ERC des de fa 20 anys. Els partits independentistes han aconseguit dominar també la Mesa del Parlament que ha quedat integrada per 2 membres de Junts per Catalunya, 2 membres d’ERC, 2 membres de Ciutadans i un membre del PSC. 

Roger Torrent és el nou president del Parlament de Catalunya
Com és sabut, dels 66 diputats que sumen JuntsxCat i ERC n’hi ha 5 que estan exiliats a Brussel·les i que en el dia d’avui no han exercit el seu dret al vot. Altres 3 diputats són a la presó i aquests han votat per delegació. Aquesta circumstància ha estat el primer entrebanc de la legislatura recent estrenada, atès que els partits unionistes no estaven d’acord en acceptar els vots delegats pels diputats empresonats. En concret JuntsxCat té 3 diputats exiliats a Brussel·les i dos a la presó, mentre que ERC en té dos d’exiliats a Brussel·les i un a la presó. En total, dels 70 diputats independentistes, presents efectivament a l’hemicicle n’hi haurà 62, fet que obliga de totes, totes a que Catalunya en Comú mantingui una equidistància sinó vol que el Parlament caigui en mans de l’unionisme. En la votació d’avui, els diputats de Catalunya en Comú han votat en blanc. Avui al Parlament s'ha iniciat el camí per a la recuperació de la legitimitat de la república

A aquesta situació s’hi ha arribat després de dies de negociacions intenses entre JuntsxCat i ERC, però també d’aquestes dues formacions amb la CUP. L’entesa per la constitució del Parlament finalment s’ha aconseguit. Tanmateix ara bé la part més complicada. Es tracta d’investir al nou president de la Generalitat i sembla que en el conjunt dels acords entre totes aquestes formacions hi ha també el d’investir Carles Puigdemont. Tot això amb l’objectiu de refer Parlament i govern de la Generalitat d’acord a la situació existent abans del 155.

Junts per Cat insisteix amb molta seguretat que Carles Puigdemont serà investit, però hi ha dubtes al voltant d’aquesta afirmació. D’una banda que passarà amb els vots dels diputats que estan a l’exili. Avui ni Puigdemont ni els consellers que l’acompanyen a Brussel·les han votat. De l’altre banda l’amenaça formulada pel mateix president espanyol dient que està disposat a impugnar una investidura telemàtica del president a l’exili. Encara hi ha més amenaces noves, com és el vot delegat dels diputats a l’exili que també podria ser impugnat pels partits unionistes. Tot plegat, són molts interrogants i ningun no explica clarament com serà la investidura del president Puigdemont. És normal que  sigui així per que a sobre, no s’han de donar pistes als govern espanyol que amb tota la maquinaria legal a la seva disposició sempre té les de guanyar.

Per primera vegada en una sessió cosntitutivadel Parlament
la bancada del govern estava buida...  
A partir d’avui, el  nou president del Parlament disposa d’un marge de 10 dies per a proposar a un candidat per que sigui investit  president de la Generalitat, encara que per a molts catalans, passi el que passi, Carles Puigdemont continua sent el legítim president de Catalunya. Si tot va bé, Carles Puigdemont podria ser investit president el dia 31 de gener. Si no obté les majories que calen, llavors començaria a córrer un termini de 2 mesos que venç el dia 2 o 3 d’abril, i si tampoc es pogués investir un president, quedarien automàticament convocades unes noves eleccions a Catalunya.


Esperem que no s’arribi a aquests extrems, i que el dia 31 puguem tenir de nou Carles Puigdemont com a president de Catalunya. Ho sabrem aviat...   

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada