dilluns, 9 de maig del 2016

Eleccions a l’ANC


Les lluites intestines estan perjudicant molt la imatge de la Institució


De cap manera es pot perdre la Transversalitat en la que s’ha fonamentat l’èxit de L’Assemblea Nacional Catalana



Jordi Sánchez, actual president de l'ANC es vol presentar
a la reelecció
El proper 14 de maig se celebraran les eleccions al Secretariat Nacional de l’ANC, que estarà constituït per 77 membres, 52 dels quals tindran la consideració de membres de representació territorial i els altres 25 membres tindran la consideració de membres de representació nacional. Els primers són escollits segons els vots que assoleixin en la seva respectiva Regió, tenint cada una de les 11 Regions en que s’ha dividit el territori un nombre de representants assignat. Els 25 membres de representació nacional seran escollits per tots el membres de l’ANC, i resultaran elegits aquelles 25 persones que treguin més vots en el conjunt de les 11 Regions en que s’ha dividit Catalunya. El Reglament que regula aquestes eleccions es por consultar en aquest enllaç. Per escollir el nou President de l’ANC el nou Secretariat triarà d’entre els seus membres els càrrecs de president, vicepresident, secretari i tresorer. L’elecció del president no es fa per tant de manera directe des de les bases, sinó que són els membres del Secretariat Nacional qui ho decideixen en una votació que es farà posteriorment. Aquests eleccions a la presidència estan previstes per el dia 21 de magia.

En aplicació dels estatuts de l’entitat, a dia d’avui han estat anul·lades les candidatures de Quin Torra (expresident d’Òmnium) perquè ocupa un càrrec designat pel govern (president del Centre d’Estudis Contemporanis) i Jordi Calvis perquè forma part de les llistes electorals de la CUP. Tots dos no podran doncs entrar al Secretariat Nacional de l’ANC. Per la seva banda el també candidat a integrar-se en aquest Secretariat, Antonio Baños, ha estat amonestat i avisat de la possible anul·lació de la seva candidatura si persisteix a parlar en les tertúlies en les que participa sobre el procés constituent i sobre les eleccions al Secretariat Nacional. Totes aquest fets estan recollits en el reglament que regula aquesta campanya electoral.

A banda d’aquesta situació, l’ANC mostra una divisió interna preocupant fruit dels interessos dels partits polítics de voler introduir persones de la seva confiança en aquest Secretariat Nacional, perquè això els pot facilitar poder influir d’una manera decisòria en l’elecció del futur president de l’ANC, que com he explicat abans no és elegit per votació de les bases de l’ANC, sinó per votació dels 77 membres que constituiran el Secretariat.

Tot plegat està posant en risc un dels elements que ha resultat fonamental en l’acceptació popular que fins ara ha tingut l’ANC: la TRANSVERSALITAT de l’entitat. Més enllà dels interessos dels partits polítics, el mantenir la neutralitat en les baralles partidistes, el ser capaços de cridar a l’ordre als partits independentistes quan aquests han perdut el Nord del projecte independentista, el no cedir a determinades pressions dels partits, tot plegat ha permès mantenir la coherència interna d’una organització en la que els seus dirigents, tot i tenir cada un d’ells la seva orientació política concreta, han estat capaços de posar com a valor fonamental els interessos de Catalunya. Ara sembla, malauradament, que tot aquest bagatge està en risc, i que la política vol irrompre amb força dins de l’ANC. 

Antonio Baños, candidat al Secretariat Nacional de l'ANC
Pel que ha transcendit fins ara, sembla que a Jordi Sánchez, actual president de l’entitat i que es vol presentar a la reelecció, li ha sorgit un grup intern crític amb la cúpula de l’ANC, que estaria encapçalat per Quim Torra i Antonio Baños. Torra ja ha estat eliminat de la cursa electoral atesa la incompatibilitat estatutària que presenta tal com he explicat més amunt, mentre que Baños ha estat amenaçat també per haver vulnerat allò establert en l’article 8.8.3 del reglament electoral de l'ANC. A Sánchez, procedent de la òrbita d’Iniciativa per Catalunya, se’l critica segons un sector de l’ANC per haver estat massa proper als plantejaments  d’Artur Mas, quan la disjuntiva de si es constituïa o no una llista unitària a les eleccions del 27S. Es digui el que es digui, per algú aliè als moviments interns de l’ANC, la impressió que m’ha donat l’actitud de Sánchez és que ha estat molt més sensibilitzat i afavoridor dels interessos d‘Esquerra Republicana o de la CUP que no pas dels de Convergència.

Passi el que passi, l’ANC necessita però, mantenir uns valors permanents que no pot perdre de cap de les maneres:
  • La seva transversalitat que se n’anirà a norris si la política vol infiltrar-se en el sí de l’organització.
  • La equidistància política de l’Entitat, com a base per mantenir la transversalitat que és el que realment li dona força
  • Garantir que l’elecció del president es fa amb totes les garanties democràtiques, lluny dels interessos partidistes, és a dir, mitjançant el vot directe de les seves bases


El nou Secretariat Nacional que sorgeixi de les urnes, i el nou president, tenen l’obligació de treballar per recuperar la il·lusió perduda de la gent independentista. La revolució dels somriures ha de tornar a guanyar el carrer.

Nota urgent: sembla que a última hora, la Junta Electoral de l'ANC ha acceptat les alegacions que havien presentat Quim Torra i Jordi Galvis, i tots dos han estat admesos com candidats al Secretariat Nacional revocant així la decisió presa d'expulsar-los del procés electoral       

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada