dijous, 31 de juliol del 2014

Trobada Mas-Rajoy: res de nou sobre el procés sobiranista


Cap proposta de Rajoy contra 23 propostes de Mas


La tercera via, i la reforma de la Constitució, per sort, definitivament descartades




Ahir es va celebrar a Madrid l’esperada trobada entre el president Mas i el president Rajoy, en la que s’havia de parlar de la consulta del 9N. Esperada no tant pels resultats que se’n derivessin sinó pel fet d’anar cremant etapes cap a la independència de Catalunya. En aquest sentit, la reunió no ve decebre: cap proposta per part del govern espanyol, i negativa absoluta a la possibilitat de poder fer la consulta el 9N.



El fet que el president Rajoy no formulés cap proposta en positiu és bo per Catalunya per que descarta definitivament les alternatives a la consulta que alguns defensaven convençuts, tant des de Catalunya com des d’Espanya. Efectivament la reforma de la Constitució que permeti una Espanya federal ha quedat del tot descartada. Aquesta opció defensada pel PSC però també pel PSOE, i en concret pel nou líder d’aquest partit, ha quedat del tot fora d’escena: Rajoy no veu consens suficient per poder-ho abordar. La dita “tercera via” promulgada per Duran Lleida i alguns empresaris catalans també ha quedat del tot descartada al no haver sobre la taula cap proposta concreta de Rajoy com per exemple el blindatge del català, el finançament ad hoc de Catalunya o assegurar unes infraestructures modernes per Catalunya; la tercera via (o via morta per alguns) també ha passat a millor vida. Constatar que això sigui així és de fet una bona notícia, atès que em preocupava molt que masses catalans acabessin acceptant alguna d’aquestes propostes fet que ens hauria apartat d’una manera gairebé definitiva d’aquesta independència que alguns  volem tan intensament. 

Per altre banda i en contraposició a l’actitud de Rajoy, s’ha sabut que el president Mas va aportar 23 propostes, a banda del tema de la consulta, del que ja sabíem que hi hauria una negativa absoluta. Les 23 propostes de Mas feien referència a temes de finançament, d’ensenyament, d’infraestructures, etc., i en aquest àmbit sembla que Rajoy es va comprometre a estudiar-les per veure que es podia fer. No hi confiem massa, ja sabem com els espanyols estimen Catalunya. 

El president Mas, va comparèixer davant els mitjans a laseu de la Generalitat a Madrid, on va explicar com s’havia desenvolupat la trobada, i on va deixar constància de, malgrat la negativa de Rajoy a autoritzar la consulta, ell està disposat a convocar-la en temps i forma, i d’una manera legal. D’aquest compareixença en destacaria dos moments: l’un quan va ser interromput per un fatxa espanyol sembla que de la Falange que el va interrompre al crit de “Viva Espanya” i “Mas traïdor” i l’altre quan a preguntes d’un periodista sobre un suposat afebliment de Mas a conseqüència de l’afer Pujol, el president Mas li ha contestat “a mi qui em dona o treu força no és una  persona (Pujol), és una majoria important del Parlament de Catalunya; és el poble”. Sens dubte una gran resposta.

Finalment destacar que la compareixença del president Mas, va durar aproximadament hora i mitja, mentre que des de la Moncloa la trobada es va valorar només en un  comunicat en el que s’insistia en el NO a la consulta. Més tard, en el twitter del president Rajoy van aparèixer tres piulades on reiterava a la seva oposició a la consulta i on assegurava que aquesta no s’arribaria a fer. Per la seva part, i des de Barcelona, la líder del PP català va voler també dir-hi la seva, però parlar d’aquesta persona o del que pugui dir, francament, no m’interessa gens i per tant els estalvio el fet.

Cada dia està més clar que Catalunya no té cap mena de futur ni horitzó mínimament estimulant dins del panorama espanyol. Per tant d’això se’n deriva que per difícil que sigui, per complicat que ens ho posin, o per més que ho vulguin impedir, els catalans només tenim davant nostre un sol projecte il·lusionant: la independència                                    





Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada