dissabte, 7 de setembre del 2013

Els pactes amb Rajoy, no són de fiar



Temo que al President Mas, a Madrid l’ensarronin una vegada més


Aquests dies està sent notícia la reunió que el dia 29 d’agost varen tenir a Madrid els Presidents Rajoy i Mas. Segons algunes fonts, Rajoy hauria acceptat autoritzar fer una consulta a Catalunya amb una pregunta pactada. Aquesta pregunta tindria tres possibilitats de resposta.

Sembla que la pregunta podria ser quelcom així: Quin tipus de relació prefereix que tingui Catalunya respecte a Espanya?", amb tres possibles respostes: independència, manteniment de la situació actual o més grau d'autonomia, aquesta última seguida de promeses sobre més inversions a Catalunya. Pactada la pregunta, l’objectiu sembla que seria retardar la consulta tant com fos possible, confiant en una millora de la situació econòmica.


El President Mas en el Consell Nacional de CDC
Si he de ser sincer, no m’agrada. No m’agrada ni la pregunta, ni el fet de pactar amb Rajoy, ni les tres possibles respostes. Fa ja ben bé 8 anys, el Sr. Mas, llavors cap de l’oposició, va acudir a La Moncloa a pactar amb el Sr. Rodríguez Zapatero els retocs finals de l’Estatut de Catalunya: de tot el que varen pactar, res de res...l’Estatut va quedar fulminat en un tres i no res davant les ínfules devastadores del Tribunal Constitucional. Per tant, coneixent com actuen els espanyols en això dels pactes, no me’n fio gens, però gens ni mica. Per tant, al Sr. Mas li hauria de servir d’alguna cosa la seva experiència prèvia amb les negociacions amb el govern espanyol: mai compleixen allò que prometen. Mai.

Els rumors sobre l’acord entre tots dos governants no acaben aquí. Segons es diu, hi hauria un equip de tècnics del govern espanyol treballant conjuntament amb tècnics del govern català amb la finalitat de posar-se d’acord pel que fa a les condicions que s’haurien de acomplir per tal que la consulta fos vinculant. Aquestes condicions implicarien una participació en la consulta superior al 50%, i a més sembla que l’opció guanyadora (de les tres possibles) hauria d’aconseguir també superar el 50% dels vots. Aquesta seria la proposta inicial de Madrid, que en principi la part catalana no està disposada a acceptar (diuen).

Des de San Petersburgo, Rajoy no va desmentir que
estigui negociant amb Mas
Avui el President Mas, ha assistit al Consell Nacional de Convergència Democràtica de Catalunya, i ha insistit que la consulta es farà al 2014. Ha afegit que la consulta ha de ser legal, i per tant acordada o “consentida” pel govern de Madrid. Si aquesta situació no es produeix, el President Mas no veu altre sortida que unes eleccions plebiscitàries, que com a molt tard es celebrarien a l’any 2016, any en que per llei clou la legislatura actual.

El que està clar és que si Madrid ha d’autoritzar  o consentir la consulta,  ho farà a canvi de aigualir la pregunta per dividir als votants. No serà una pregunta de Si o No; serà una pregunta que buscarà introduir matisos diferents amb l’objectiu de disgregar i confondre als votants, de manera que l’opció guanyadora no pugui tenir majoria suficient. Però a més, també es diu (i això és molt inquietant), que Madrid només ho autoritzarà o ho consentirà, si el resultat de la consulta no és vinculant. Més o menys a l’estil del que ja corre per internet, i que segurament no es fa córrer per que si, sinó que segurament s’ha filtrat intencionadament amb l’objectiu d’anar preparant el terreny és a dir anar fent forat mica en mica en el sí de l’opinió pública.  

Entenc i estic d’acord que Catalunya necessita actuar amb pulcritud democràtica; entenc i accepto que la consulta ha de ser legal o no serà, però pactar amb Madrid em fa molta por; sempre hi hem perdut bous i esquelles. No me’n fio; no me’n fio de cap manera.  



Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada