diumenge, 28 d’octubre del 2018

La Crida Nacional per la República va prenent consistència



Dissabte a Manresa es va celebrar l’acte fundacional de la Crida Nacional per la República, al que hi varen assistir més de 6000 persones, i que varen fer petit el pavelló del Nou Congost. Es va tenir que habilitar una carpa addicional per donar cabuda a les moltes persones vingudes d’arreu de Catalunya, que s’hi varen desplaçar malgrat la pluja.
Tornar a sentir la veu clara, convençuda i convincent del president Puigdemont, és com una alenada d’aire nou i fresc que reanima a les files independentistes massa afectades per la manca d’unitat de l'independentisme. 
La Crida vol ser, sobretot, un moviment ample, transversal i pacífic, que aixoplugui totes les sensibilitats polítiques que tinguin com a finalitat última la independència de Catalunya. Neix amb la vocació de dissoldre’s l’endemà mateix que la República de la Catalunya independent sigui una realitat.




Malgrat l’insistent pluja que ahir va caure a bona part de Catalunya, milers d’independentistes varen decidir acudir al pavelló del Bou Congost a Manresa, on es va celebrar l’acte fundacional de la Crida Nacional per la República promoguda pel president legítim de la Generalitat Carles Puigdemont a l’exili, el president actual de la Generalitat Quim Torra, i el president del grup parlamentari de Junts per Catalunya Jordi Sánchez. 

L’acte va ser molt emotiu, principalment per la presència per videoconferència del president Puigdemont, ben secundat per la majoria d’intervencions, i es va distingir per quatre eslògans bàsics que es van sentir repetidament durant el seu desenvolupament corejats per milers de veus: Llibertat del presos polítics, Unitat de les forces polítiques, Ni un pas enrere davant l’envit que val plantejar a l’Estat espanyol, i Independència. Crec que l’anàlisi d’aquestes quatre frases defineixen perfectament per elles soles el que significa la Crida Nacional per la República.

En principi, la Crida funcionarà, sense ser-ho, com un partit polític. Tindrà una assemblea constituïda per tots els fundadors, una comissió executiva amb un president, un secretari general i altres 19 membres, i el consell de representants constituït per càrrecs territorials, sectorials i dels diferents corrents ideològics integrats a la Crida. Dins de la crida es creen tres corrents: el liberal, el socialdemòcrata i el d’esquerres. Neix amb el compromís explícit de dissoldre’s l’endemà mateix que es constitueixi la República de Catalunya, i les persones que s’hi incorporin, si són militants d’un partit polític podran mantenir la militància si volen. Està previst que el congrés constituent de la Crida es faci el dia 19 de gener vinent. Mentre tant, els fundadors podran participar en l’anàlisi de les diferents ponències polítiques i introduir esmenes i aportar comentaries via internet, des de la seva pagina web 

La creació de la Crida ha generat irritació tant a ERC con al PDeCAT. La resposta del portaveu d’ERC Sergi Sabrià ha estat prou clara per entendre el malestar que els ha produït la Crida; les seves paraules respecte al nou moviment del president Puigdemont han estat: “…Si el moviment que han impulsat el president Quim Torra, l'expresident Carles Puigdemont i el president de JxCat Jordi Sánchez és capaç d'organitzar la dreta i centre dreta, Esquerra se situa forta al centre i centre esquerre i la CUP a l'altra banda de l'arc, això voldrà dir que "serem molt més forts...Cadascú que defensi el seu espai" Ignorant expressament  que la Crida és un moviment transversal que inclou tot l’arc parlamentari ERC inclosa, però ell, seguint instruccions del mossèn, se n’ha desmarcat.

També des del PDeCAT hi ha hagut desercions. El president del partit no ha aparegut per Manresa, fet que només es pot entendre com una desconsideració al president Puigdemont mentre que la consellera de Cultura era a València als premis Octubre i ha excusat la seva presència a l’acte. La resta de membres de l’executiu de Quim Torra militants del PDeCAT, si que han fet acte de presència.

Com a resum del viscut ahir a Manresa, crec que el missatge més repetit ha estat el de reclamar la unitat de les forces independentistes: “la unitat ens fa més forts; la divisió ens debilita...”

 Només el temps dirà si la Crida assolirà els seus objectius... tant de bo sigui així. 






Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada