dimarts, 23 de maig de 2017

El govern català explica a Madrid en una conferència que vol fer un referèndum d'autodeterminació a Catalunya pactat amb l'Estat espanyolEl president Puigdemont, el vicepresident Junqueras i el conseller Romeva són escridassats i insultats per uns fatxes falangistes proveïts amb banderes i altres estris de la època franquistaL'acte es va celebrar en una sala del palau Cibeles, cedit per l'alcaldessa Manuela Carmena, atès que el Senat havia denegat l'autorització de la conferència en les seves dependències.Després que el Senat espanyol es negués a albergar la conferència que el president Puigdemont els havia sol·licita poder-hi fer, la Generalitat va cercar altres alternatives on poder exposar públicament la voluntat d'acordar amb el govern espanyol la celebració d'un referèndum d'autodeterminació a Catalunya. L'alcaldessa de Madrid Manuela Carmena va acceptar llogar un espai municipal (una sala al palau Cibeles propietat de l'Ajuntament de Madrid) a la Generalitat en el que poder dur a terme l'acte, malgrat les dures crítiques rebudes per l'alcaldessa fonamentalment per part del PP i de Ciudadanos, per haver llogat un espai municipal als "separatistes catalans".

La conferència havia estat precedida per una “oferta” del govern espanyol al president Puigdemont, feta amb tot el cinisme per la becària del president Rajoy, demanant-li al president  Puigdemont que si volia defensar el referèndum de Catalunya el millor lloc per a fer-ho era al Congrés dels Diputats on, si convencia a la majoria, es podria produir un canvi a la Constitució espanyola per tal que aquesta permetés els referèndums d’autodeterminació a Espanya, i una vagada modificada, aquesta Constitució resultant hauria de ser votada per tots els espanyols. Evidentment, la vicepresidenta Soraya Sáenz de Santamaria li estava dient al president Puigdemont que anés al Parlament espanyol per tal que aquest li tombés la seva proposta, i si no ho feia el Congrés dels Diputats, ja s’encarregaria de fer-ho el poble espanyol. El govern de l’Estat volia que el president català anés a Madrid a “fer un Ibarretxe” i acabar així amb les aspiracions de Catalunya, tal com va succeir amb el lehendakari basc quan aquest va ser convidat pel govern espanyol a acudir al Congrés dels Diputats a explicar el seu pla sobiranista. El van fulminar.

Com que els catalans ja sabem quin pa si dona quan acceptem les propostes de Madrid, Puigdemont, Junqueras i Romeva varen fer cas omís a la proposta-trampa del govern espanyol i varen acudir a Madrid al local llogat a l’Ajuntament madrileny. En la seva presentació el conseller Romeva va dir que “de fet no hi ha un problema català, el que passa és que Espanya avui es juga la seva democràcia”. Per la seva part el vicepresident Junqueras ha expressat el compromís del govern català amb el referèndum que va molt més enllà d’inhabilitacions i condemnes. Finalment el president Puigdemont ha demanat que el govern espanyol faci possible el referèndum, i esperarà una proposta fins a “l’últim minut de la pròrroga” i si no no s’articula una proposta pactada per l’absència de voluntat del Govern espanyol, el compromís del Govern de Catalunya amb el seu poble és democràticament inviolable.
No cal fer esment a les respostes dels mitjans de comunicació locals plens de menyspreu a Catalunya i a les legítimes aspiracions dels catalans. Tothom pot imaginar-se els improperis dedicats al govern català que alguns han batejat com un “intent de cop d’Estat” (la Sra. Cospedal ministra de l’exercit dixit). Es diria d’uns i altres que dona tota la sensació que el govern espanyol s’està preparant l’argumentació per poder actuar en dos fronts: d’una banda la intervenció de l’autonomia i de l’altre, la possible intervenció de l’exercit si ens atenem al que la Sra. Cospedal ha comentat.

Més enllà d’aquestes reaccions, avui el govern català s’ha posat mans a l’obra demanant per escrit al govern presidit pel Sr. Rajoy, l’obertura de negociacions sobre els termes i condicions en que es podrà dur a terme el referèndum. Aquesta petició està referendada perles més de 500.000 signatures de ciutadans catalans recollides pel Pacte Nacional pel Referèndum. El govern reclama en el seu escrit una resposta concreta. En aquest sentit, el DOGC publicarà previsiblement demà l’acord del govern català per negociar el referèndum.


Estem doncs davant d’uns esdeveniments excepcionals que hauran de desembocar a la tardor propera amb la celebració del referèndum, pactat amb el govern espanyol si això és possible, però sinó és així el referèndum es celebrarà igualment, intentant que tingui les màximes garanties per tal que el seu resultat sigui acceptat internacionalment.               

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada