divendres, 9 de juny de 2017

Ja tenim data i pregunta pel referèndum


El dia 1 d’octubre els catalans estem cridats a un referèndum per respondre a la pregunta: Voleu que Catalunya sigui un Estat independent en forma de  República?Aquest matí el president Puigdemont acompanyat de tot el govern i dels diputats de Junts pel Sí i la CUP ha donat a conèixer públicament la data i la pregunta del referèndum.Avui ha estat el dia escollit pel president Puigdemont i el seu govern per donar a conèixer als ciutadans de Catalunya la tan reclamada data i pregunta pel referèndum d’autodeterminació, posant punt i final a l’intent de negociar amb l’estat espanyol una data i una pregunta per un referèndum acordat. Tots els intents del govern català per arribar a un acord amb el govern espanyol han acabat amb la mateixa resposta per part del Sr. Rajoy: “ni puedo, ni quiero”. Aquest tancament a acceptar qualsevol tipus  de negociació  ha portat finalment a que el govern català s’hagi decidit per la proposta Puigdemont de “referèndum o referèndum” feta quan la moció de confiança que el mateix president Puigdemont havia presentat. El govern  opta per tant  per la segona d’aquestes alternatives, que és el referèndum unilateral. No ens han deixat altre camí. 

En la seva intervenció el president Puigdemont ha explicat els diferents intents que Catalunya ha fet per trobar un encaix dins d’Espanya que permetés als catalans sentir-se còmodes i com una vegada rere un altre la resposta dels governs espanyols ha estat la mateixa. Des d’un Estatut que havia estat aprovat per les Corts espanyoles i pel Senat i que va ser escandalosament retallat per un Tribunal Constitucional polititzat, amb una bona part dels seus magistrats que ja havien superat la vigència els seus nomenaments, fins al NO del Congrés dels Diputats a la petició del Parlament de Catalunya per fer un referèndum legal que va acabar desembocant en la consulta del 9N de 2014. "Venim doncs d'una llarga i decebedora col·lecció de 'no' per part del govern espanyol i les Corts a totes les propostes per resoldre de manera pacta i dialogada el conflicte" ha assenyalat Puigdemont. “Cap proposta del govern espanyol per Catalunya ha estat mai votada per les Corts espanyoles”, ha afegit el president Puigdemont

Ara tenim al davant fins el dia del referèndum 114 dies que seran apassionants pels catalans que desitgem votar i volem dir SÍ quan votem. Per una banda el govern de Catalunya haurà de cercar recolzaments internacionals per donar validesa al referèndum i que aquest tingui efectes vinculants. Haurà d’explicar al catalans com durà a terme el referèndum i com s’ho farà per disposar de les urnes que s’han comprat, qui farà les paperetes, en quins locals es podrà anar a votar, quin cens s’utilitzarà,  com es tractaran les dades el dia de la votació, quin paper hi jugaran els ajuntaments, etc., i tot això esquivant les andanades que sens dubte arribaran des del Tribunal Constitucional i des de la fiscalia general de l’Estat. Per altre banda el govern català sempre ha manifestat que el procés d’independència es durà a terme passant “de la llei a la llei” en el sentit que la seguretat jurídica de tot el que es faci al país estarà garantida mentre Catalunya es constitueix en Estat i es dota del seu propi marc legal, circumstància que requerirà alguns anys. És el que es coneix con a Llei de Transitorietat (també coneguda com a llei de desconnexió) que sembla que el Parlament té a punt però de la qual no se’n coneix res per evitar impugnacions del TC o de la fiscalia. Tota una cursa d’obstacles que el govern haurà de superar si es vol assegurar l’èxit el dia 1 d’octubre. Pel que sembla el govern deixarà fins després de vacances la convocatòria formal i preceptiva del referèndum així com l’aprovació de la llei de desconnexió.

La notícia de l’anunci del president Puigdemont ha estat recollida immediatament pels principals mitjans de comunicació digitals del món occidental. The Guardian i The Independent a la Gran Bretanya, Le Monde a França La Reppublica i el Corriere a Itàlia, el New York Times o The Wall Street Journal i molts altres mitjans de mig món s’han fet ressò de la notícia.   

Per la seva part el govern espanyol per boca del seu ministre portaveu s’ha refermat en l’afirmació que el referèndum no es durà a terme, i que l’anunci de la data i la pregunta per part del president Puigdemont denota la seva solitud perquè sap de sobra que el referèndum no es realitzarà. Segons Méndez de Vigo “l’estratègia del govern català no condueix enlloc”. Per la seva banda el fiscal en cap ha comentat que la fiscalia no actua sobre anuncis o propòsits sinó que ho farà enèrgicament en defensa de la legalitat quan arribi el moment, referint-se a l’acte administratiu de signatura de la convocatòria del referèndum i la seva publicació en el DOGC.


La falta de diàleg del govern espanyol i la valentia dels polítics catalans independentistes ens ha dut fins aquí. Ara cal que el poble català prengui la paraula i estigui a l’alçada, manifestant el seu  posicionament positiu a la pregunta que sens formularà el dia del referèndum.Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada