dimecres, 8 de juliol del 2015

La internacionalització del conflicte català continua avançant


El procés català ha entrat ja als Parlaments de Dinamarca i d’Irlanda


Per altre banda un eurodiputat belga ha portat el problema del català al Parlament Europeu


Cada vegada hi van havent més detalls que confirmen que la situació que es viu a Catalunya interessa al món occidental. Si fa unes setmanes era el Parlament danès qui havia debatut la situació de Catalunya, ara han estat els Parlaments d’Irlanda i el propi Parlament Europeu els que d’una manera o altre han posat en primera plana la problemàtica que està vivint el poble català.

A Irlanda, un diputat laborista responsable de la Comissió d’Afers Europeus d’aquell Parlament va convidar a membres del DIPLOCAT pe tal que aquests expliquessin als integrants del Parlament i Senat irlandès les característiques del procés que està vivint Catalunya en la seva lluita pacífica però permanent per assolir la llibertat com a poble, però també la independència com a nació integrada a la Unió Europea. Els representants catalans van exposar les traves de tot tipus que el govern espanyol ha posat per evitar que els catalans pugéssim decidir lliurement el nostre futur, i van reforçar sobretot el caràcter plebiscitari que es vol donar a les eleccions del proper 27 de setembre. En el col·loqui posterior els representants polítics irlandesos van demostrar l’interès que suscita la situació de Catalunya pel que fa sobretot a la continuïtat en el si de la Unió Europea i com es podrà donar aquest caràcter plebiscitari a les eleccions.

Per altre banda, al Parlament Europeu, el seu president Martin Schulz ha estat interpel·lat per un eurodiputat belga que li ha retret que no hagi complert la seva promesa de convertir en oficial l’idioma català en el sí del Parlament Europeu. El diputat belga ha qualificat aquesta situació dient que era “de vergonya i un dèficit democràtic” recordant que el català és la tretzena llengua més parlada a Europa amb més de 10 milions de catalanoparlants. El diputat Demesmaeker ha instat Schulz a complir la seva promesa.
  
L'eurodiputat belga Demesmaeker
Però la internacionalització del procés català, a més dels escenaris europeus, en aquesta ocasió ha travessat l’Atlàntic. En efecte, Oriol Junqueras ha fet un viatge a alguns països de l’Amèrica del Sud (Argentina i Uruguai), per donar a conèixer l’estat en que es troba el procés cap a la independència que viu Catalunya, i explicar-ne les raons. Junqueras també ha aprofitat el viatge per donar-se a conèixer ell mateix atès que la seva imatge és força desconeguda en el camp de la política internacional. A Argetina s’ha entrevistat amb el premi Nobel de la Pau Pérez Esquivel i amb una representat de les “madres de mayo” i ha visitat el Casal Català de Buenos Aires i pensa visitar també el de Montevideo. En la seva reunió amb Pérez Esquivel aquest ha manifestat que “Quan un poble es posa dempeus, ho aconsegueix”. En el viatge a Uruguai, Junqueras espera poder reunir-se amb José Mujica un dels líders de l’esquerra en aquell país.

Estem doncs davant d’un intent seriós d’aconseguir que el problema de Catalunya sigui ben conegut al món, i que tothom sigui conscient de les traves de tot tipus que el govern espanyol posa per que els catalans donem a conèixer la nostra situació i sobretot puguem decidir el nostre futur. El fet més evident es va produir al setmana passada quan el president Mas, de viatge a Bèlgica va veure com l’ambaixador espanyol va aparèixer de sobte en una reunió que el president Mas mantenia amb el vici-primer ministre belga. Davant d’aquesta situació, el vici-primer ministre belga va quedar estupefacte i va decidir fer dues reunions: una primera només amb el president Mas, i posteriorment va convidat a l’ambaixador espanyol a sumar-se a una segona reunió.


Com es veu, el govern espanyol està disposat a fer el ridícul fins i tot a nivell internacional, abans que permetre que Catalunya pugui expressar-se lliurement a Europa.             

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada