divendres, 22 de maig del 2015

El lent, difícil però engrescador procés d’internacionalització del conflicte català


El Parlament de Dinamarca, insta al govern espanyol i al català a dialogar sobre el procés d’independència
 

Les reaccions espanyoles han estat de menyspreu cap el Parlament danès, al que han pressionat fis a límits increïbles.


El Folketing és el Parlament danès
Dimarts passat, el Parlament de Dinamarca va debatre i aprovar una resolució en la que es demana el diàleg entre Espanya i Catalunya per resoldre el conflicte de la independència que Catalunya ha plantejat. El Parlament danès és la primera cambra europea que es posiciona a favor d’un diàleg pacífic i democràtic entre ambdues parts, reconeixent per tant com a entitat política a Catalunya. 

Val a dir que tot es va iniciar com a conseqüència de la petició que els responsables de l’Assemblea Nacional Catalana a Dinamarca fan fer arribar a un dels partits que conformen la cambra danesa, i aquest va interpel·lar al ministre danès d’afers estrangers per tal que es pronuncies sobre el dret d’autodeterminació del poble català. Tots els partits del Parlament han donat suport a la moció, llevat d’un d’ells, que s’ha abstingut, se suposa que per les pressions rebudes des del govern espanyol, atès que aquest partit, la setmana passada s’havia mostrat favorable a la moció. Tanmateix aquesta ha estat aprovada per majoria i sense cap vot en contra
  
Fonts del govern català han declarat que el que ha determinat el Parlament és precisament el que la Generalitat i el Parlament de Catalunya reclamen des de fa temps a Madrid. El que és evident és que el problema de Catalunya és a  l’agenda internacional malgrat tots els esforços del govern espanyol per aparentar  que aquest és un problema intern, argumentant que la Constitució espanyola no permet que els catalans puguin decidir lliurement el seu futur. Des de Diplocat (Consell de Diplomàcia Pública de Catalunya), s’ha valorat en positiu aquesta votació del Parlament danès, atès que posa de manifest que la qüestió catalana interessa a Europa, ressaltant la col·laboració entre l’administració i la societat civil catalana (ANC) com a element clau per haver “obert la llauna”. Ara caldria que aquesta iniciativa tingui ressò en altres Parlaments de països occidentals. 
 
Les reaccions a Madrid han estat dispars. Mentre el govern espanyol no feia cap comentari al respecte, intentant devaluar el fet no donant-li importància, la caverna mediàtica no ha estalviat crítiques als polítics danesos. Així el diari La Razón, ha llençat una sèrie d’improperis contra els diputats danesos qualificant-los com els “tontos útiles” que han servit a la política-ficció dels separatistes catalans. En el seu article, aquest diari també carrega contra el fet que el Parlament de Dinamarca hagi intervingut “en un assumpte intern d’una democràcia amiga”. El diari ABC per la seva banda publica un nota sobre el tema, desvirtuant la moció aprovada a Dinamarca, i la reinterpreta dient que els diputats danesos confirmen que es tracta d’un assumpte intern d’Espanya. Aquesta valoració tan diferent de dos mitjans de la caverna, ja demostren el dany que ha causat que aquest tema s’hagi debatut en un Parlament europeu.

L'Ajuntament de Sant Pol, ha despenjat l'estelada, però
ràpidament han isad la bandera danesa, en
reconeixement al gest del Parlament Danès       
Independentment de les reaccions a Madrid a les xarxes socials ha començat a divulgar-se una acció d’agraïment dels catalans al Parlament danès. Consisteix a enviar un correu  electrònic a la seu del Parlament a Copenhagen a l’adreça: folketinget@ft.dk amb el contingut: “Tak for din støtte Danmark” que vol dir Gràcies pel vostre suport, Dinamarca. Per altre banda Sant Pol de Mar ha decidit penjar la bandera danesa en senyal d’agraïment al primer Estat europeu que debat en el seu Parlament el dret de Catalunya a la independència.


La lectura de fons del que està passant, indicaria que mica en mica el govern espanyol està perdent elcontrol de les activitats de la “diplomàcia catalana” a l’exterior i tots els esforços del govern espanyol per impedir la votació o canviar el sentit del seu vot, només ha donat resultat en el sí del partit liberal danès que ha passat del Si a l’abstenció. També destaca que la moció aprovada, en cap cas parla d’un afer intern de l’Estat espanyol i es converteix per tant en un afer intern...de la Unió Europea. Gràcies Dinamarca !     

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada