dijous, 21 de maig del 2015

Com els molesten als espanyols les estelades....!

La Junta Electoral Central, ordena la retirada de l'estelada de tots els edificis públics de Catalunya


Sant Vicenç del Horts, no la té penjada, ni l'ha tingut mai. El seu alcalde és Oriol Junqueras 



Fa un dies, a instàncies d’un grup d’ultres espanyols incapaços de portar més de 25.000 persones a Plaça Catalunya el dia de la Hispanidad, o 7.000 persones a Tarragona l’11 de setembre,  la Junta Electoral Central va declarar il·legal que les estelades pengin, durant la campanya electoral, d’edificis públics a Catalunya.

En la seva decisió, la Junta Electoral Central  considera que les estelades “són incompatibles amb l’obligació de neutralitat dels poders públics”. Durant les campanyes electorals els poders públics estan obligats a mantenir una neutralitat política; per tant no es poden col·locar símbols partidistes en edificis públics. Aquesta és la conclusió de la Junta.

Contra aquesta decisió, alguns ajuntaments catalans han decidit tanmateix mantenir l’estelada penjada, mentre que Convergència i Unió ha presentat un recurs contra aquesta decisió. El recurs ha estat tombat, i la Junta ha ordenat a les Juntes de zona que obrin expedients sancionadors a aquells ajuntaments que incompleixen les ordres i ha fet arribar requeriments a tost els municipis per tal que retirin les estelades d’edificis públics: ajuntaments, escoles, parcs de bombers, etc.

Tot i això, alguns ajuntaments han decidit mantenir l’estelada, i si no la treuen, hauran de ser els mossos d’esquadra els qui la retirin. Per evitar aquesta mala imatge dels mossos d’esquadra retirant estelades, el conseller d’interior Ramón Espadaler, s’ha dirigit personalment als alcaldes que no la volien despenjar, demanant-los per favor, que siguin comprensius amb la situació i que evitin crear una mala imatge al cos de mossos d’esquadra.

L'Ajuntament de Manresa manté l'estelada, mentre ha
presentat un recurs contra el requeriment 
Tanmateix val a dir, que els que han demanat la retirada de les estelades (amb arrels franquistes alguns d’ells), han aconseguit el seu objectiu parcialment, atès que en el seu escrit de denúncia demanaven la retirada de totes les estelades, també les que estan en les rotondes de moltes poblacions catalanes i amb aquestes la Junta Electoral Central  no s’hi ha posat.

Molts pobles de Catalunya estan plens estelades, i la prohibició només ha aconseguit que encara més gent la pengi als seus balcons. Ressalta en aquest sentit, que al poble de Sant Vicenç dels Horts del que Oriol Junqueras president d’ERC n’és el seu alcalde, l’estelada no penja del balcó de l’Ajuntament. El president del partit que propugna la independència d’una manera més contundent i segura segons ell, no ha penjat l’estelada (símbol dels moviments independentistes) en el seu Ajuntament. La resposta que ha donat, quan se li ha preguntat per aquest fet, ha estat d’allò més ridícula. Se l’ha vist descol·locat i jo mai l’havia vist tant nerviós i tant ambigu (escorredís) en la seva resposta.  Cal dir, per entendre millor què significa aquest fet, que ERC ha demanat als alcaldes catalans que tenen l’estelada penjada, que desobeeixin a la Junta Electoral Central, i no la despengin. Es fa molt difícil entendre que ERC demani això als alcaldes, que poden ser sancionats, i en canvi el seu propi president ni tan sols la té penjada en l’ajuntament que ell presideix a Sant Vicenç dels Horts.  Curiós...
 
Un altre fet a ressaltar és que una entitat catalana el Cercle Català de Negocis, ha demanat també a la Junta Electoral Central, que per les mateixes raons per les quals es va decidir que s’havien de retirar les estelades dels edificis públics, es retiressin també els símbols franquistes que hi ha encara en molts llocs públics. La resposta és evident i no implica cap sorpresa venint d’un país com Espanya: aquesta petició ha estat denegada.
 
L'Ajuntament de Berga també la manté penjada;
 encara no ha rebut el requirement,
i quan el rebin hi presentaran recurs

És curiós veure l’odi que els espanyols tenen en general a l’estelada. Fa pocs mesos era notícia un seguidor de la Penya que va lluir una estelada en un poliesportiu saragossà, i al que se li va imposar una forta multa.  Les requisades d’estelades per part de la policia nacional, quan els aficionats catalans acudeixen a determinades manifestacions esportives a Espanya, també es un fet habitual i fa ben pocs dies hem pogut saber com a Figueras, uns soldats de l’exercit espanyol havien robat una estelada que onejava a la Rambla d’aquella ciutat, a banda dels molts atacs que han patit les estelades de moltes rotondes de pobles  de Catalunya. Definitivament, això de l’estelada els fa mal... que s’aguantin!           

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada