divendres, 17 d’abril del 2015

La “internacionalització” del conflicte català


La Generalitat ha enviat un dossier explicatiu de l’estat actual del procés català a ambaixades i altres representants de governs estrangers.


El govern danès, debatrà a primers de maig sobre el dret dels catalans a decidir el seu futur polític  


Els partits  sobiranistes catalans han intentat, des de fa temps, donar a conèixer al món els problemes que la dita democràcia espanyola posa per impedir que els catalans puguem decidir lliurement el nostre futur. Aquesta voluntat del poble català sempre ha topat amb tota mena d’impediments per part del govern espanyol, boicotejant els viatges del president Mas a l’estranger, impedint la presentació de llibres d’autors catalans, pressionant als governs europeus per que no es manifestin a favor de les aspiracions catalanes o si ho fan, per que ho facin en contra, etc.

Tot i així el govern català, i en particular el president Mas, ha aconseguit que periòdicament diversos diaris europeus, però també americans hagin publicat articles d’ell en els que explica les dificultats de tot tipus que l’Estat espanyol posa per evitar que els catalans decidim. També algunes cadenes internacionals de televisió, han fet entrevistes a Artur Mas, amb els mateix objectiu. En aquests moments el grau de coneixement del problema català a nivell internacional ja és força important. Fixem-nos que aquest tasca de divulgació del problema, l’ha assumit el president de la Generalitat en primera persona, ajudat pel departament d’acció exterior, (Diplocat) però assumint ell mateix la responsabilitat de la comunicació. Sobta en aquest sentit, que el líder de l’oposició, el Sr. Oriol Junqueras que parla molt però fa molt poc, a nivell internacional no ha fet ni un sol pas per reivindicar el dret dels catalans a escollir lliurement el seu futur. La seva acció comunicativa s’ha limitat a Sant Vicenç dels Horts i a Catalunya.

Ara, a totes les accions dutes a terme s’hi afegeixen dues noves situacions: d’una banda, el president de la Generalitat ha enviat a totes les delegacions estrangeres un dossier, explicant al baixa qualitat de la democràcia espanyola, en el que s’exposen les traves més importants que l’Estat ha posat per impedir als catalans exercir el que seria el dret natural de les persones a decidir el seu futur polític, i que ha portat a tenir que convocar unes eleccions que tindran caràcter de plebiscit com a única possibilitat legal per que els catalans decideixin.

El Parlament danès
Per altre banda, arriben noticies que el Parlament danès farà també un debat per analitzar la situació a Catalunya i posicionar-se per tant davant de la situació. Un grup parlamentari danès ha presentat una pregunta al ministre d’afers exteriors d’aquell país, la resposta a la qual haurà de ser debatuda en el Parlament danès. En concret la pregunta és: “Com demanarà el govern danès que es respecti el dret del pobles a la lliure determinació, en relació amb l’amplia majoria del Parlament català, sa societat catalana i el govern català que vol celebrar un referèndum sobre la independència?” Aquets debat està anunciat pel dia 12 de maig. A Dinamarca s’estan recollint signatures demanant al ministre que es manifesti a favor de l’autodeterminació dels catalans. Els interessats s’hi poden adherir en aquest enllaç. Veurem com anirà, però no hem d’oblidar que el govern espanyol utilitzarà tota la seva força diplomàtica per pressionar al govern danès i demanar-los que es posicionin en contra dels interessos dels catalans.

Pel que fa al dossier que ha enviat la Generalitat, aquest explica l’estat actual del procés sobiranista. Es fa un repàs a totes les actuacions fetes amb el govern de Madrid i denegades per aquest per poder celebrar un referèndum a Catalunya. Inclou les accions fetes des de les eleccions del 2012 fins al procés participatiu del 9N, i explica els processos penals oberts conta el president de la Generalitat i dues conselleres més, i descriu com l’estat espanyol ha negat sempre cap possibilitat de negociació, ni no ha volgut parlar mai de cap de les vies jurídiques que haurien permès fer una consulta acordada. El document senyala les eleccions del 27 de setembre d’enguany tindran caràcter plebiscitari atès que el govern espanyol no deixa cap altre alternativa per que els catalans puguin ser consultats sobre el seu futur polític.


Estarem amatents als resultats de tot plegat...

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada