dimecres, 26 de novembre del 2014

El President Mas, fa públic el seu full de ruta cap a la independència


En una auditori ple a vessar, Artur Mas explica que està disposat a convocar immediatament eleccions si aquestes serveixen per fer la consulta, i no per guanyar escons en el Parlament



Segons el calendari del president, Catalunya podria assolir la independència en un any i mig



Tal com estava previst ahir a dos quarts de 8 de la tarda el president de la Generalitat Artur Mas va anunciar elcamí que ell ha dibuixat i que ha de portar a Catalunya a assolir la seva independència. Ho va fer parlant com a president de la Generalitat, deixant de banda qualsevol implicació partidista, alliberant doncs a CiU de l’autoria del plantejament i eliminant per tant qualsevol protagonisme de la coalició en el camí de la llibertat nacional.

En opinió de molts dels assistents Mas va estar valent i va definir amb claredat el seu projecte parlant obertament, aquesta vegada si, d’independència sense utilitzar eufemismes, com en general havia fet fins ara. Dret a decidir el nostre futur col·lectiu per assolir la independència si aquesta opció és majoritària. En la seva proposta el president Mas demana als partits que facin un pas enrere per facilitar a la societat civil que es pugui incorporar al procés.

De fet, el president Mas reclama que es constitueixi una candidatura unitària de caràcter transversal i àmplia que inclogui un punt en el seu programa expressat amb claredat i sense que pugui donar lloc a interpretacions diverses consistent en aconseguir la independència de Catalunya. Aquesta candidatura necessàriament transversal haurà d’estar formada per representats de la societat civil, amb especialistes prou reconeguts de les diferents matèries que hauran de tractar, que comptaran amb el suport d’alguns integrants proposats per els partits polítics que s’avinguin a seguir el full de ruta marcat pel president. Hi haurà una condició prèvia: els candidats que resultin escollits en aquestes eleccions ho seran només per aquesta legislatura, i s’hauran de comprometre a acceptar-ho així. En paraules del president Mas serà com un “acte de servei al país”.

El Parlament que es constitueixi seguint aquest esquema tindrà una durada de 18 mesos (any i mig) i durant aquest termini la seva responsabilitat consistirà a acabar de vestir les estructures d’Estat que ens hauran de permetre exercir la independència, comunicar al govern espanyol i a les institucions europees i la comunitat internacional que té la intenció de conduir Catalunya a la seva independència, i obrirà les converses tan a nivell de l’Estat espanyol com a nivell internacional per dur a terme els objectius. Paral·lelament, caldrà començar un debat per definir el contingut de la nova Constitució catalana.

Acabada aquesta tasca, s’hauran de convocar eleccions constituents i al mateix temps convocar un referèndum per tal que el poble català referendi a les urnes la seva voluntat de convertir-se en un nou Estat independent. En aquestes eleccions els partits polítics catalans partidaris  de la sobirania ja hi podrien concórrer com a tals, defensant cada un d’ells els seus respectius programes i proposta de Constitució. El president Mas calcula que tot el procés hauria d’estar tancat a finals de 2016. 

La intervenció del president  va ser molt aplaudida  en diverses fases del seu parlament i en alguna d’elles van esclatar amb força els crits d’independència. A banda del comentat fins aquí, cal assenyalar des del meu punt de vista dues consideracions. La primera fa referència a que aquest procés que ell va proposar no és un procés tancat, i per tant està disposat a discutir-lo i millorar-lo amb aquelles forces polítiques que el vulguin compartir. El segon, i no menys important, és que el president Mas està disposat a  encapçalar el procés, o bé a ser l’últim de la llista, fet aquest que contradiu a tots aquells que per interessos purament polítics intenten fer veure que Mas vol exercir com a salvador de la pàtria. Per a tots aquells que ho veuen així, Mas ha deixat ben clar que està disposat a defugir ser el protagonista principal.

El president Mas, ha fet molt d’èmfasis en reclamar UNITAT; si no hi ha la necessària unitat entre partits polítics, societat civil i determinats grups de poder, el procés fracassarà, i Catalunya trigarà molts anys en poder disposar d’una ocasió com a questa per poder assolir la seva plenitud  nacional i al seva independència com a Estat.

Només unes hores més tard del seu parlament, les opinions majoritàries que es van sentint són favorables als plantejaments del president Mas fet aquest que és molt positiu de cara aun possible acord final. Només la veu discordant del “noi de la bicicleta” que tal com va fer amb el 9N ha demostrat la seva nula capacitat per valorar les estratègies guanyadores.


Estarem amatents al desenvolupament  de contactes i reunions per veure com s’acaba configurant o no, aquesta llista unitària.             

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada