dimarts, 25 de febrer del 2014

Tributs de Catalunya: la nova estructura d’Estat d’un país que vol ser independent


El president Mas ha donat el tret de sortida a aquesta infraestructura


El PP, com sempre, amenaça amb la denúncia



La Hisenda pròpia catalana ja és un fet. Fa uns dies al Palau de la Generalitat s’ha solemnitzat la creació d’aquest ens que en un futur (esperem que no massa llunyà) haurà de recaptar i gestionar tots els impostos que paguem els catalans. Tributs de Catalunya integrarà un conjunt d’oficines d’atenció al contribuent que es desplegaran per tot el territori català. L’objectiu és acabar amb la dependència financera de Catalunya. Per això es vol arribar a disposar de 152 oficines distribuïdes en el territori, de les quals avui n’existeixen ja 53. Aquestes oficines existents corresponen bàsicament a la xarxa de recaptació d’impostos de les Diputacions catalanes. Aquestes han decidit integrar les funcions recaptatòries que fan pels ajuntaments a aquesta xarxa de “Tributs de Catalunya”, i aquest és l’acord que s’ha signat avui.  Aquest nou ens ha d’estar operatiu abans del juliol d’aquest any.



Tributs Catalunya gestionarà uns 2.000 milions d’€ anuals, que equivalen aproximadament al 5% de tots els impostos que es generen a Catalunya. Els impostos que formaran part d’aquesta recaptació seran impost de transmissions patrimonials i actes jurídics documentats, així com impost de successions i donacions i impost del Patrimoni, és a dir, tots aquells que té cedits en aquests moments la Generalitat..

Aquesta és una estructura d’Estat del tot necessària per que el país continuï funcionant amb normalitat els dia després de la independència. Aquell dia, Catalunya haurà de  ser capaç de funcionar com si no hagués passat res a nivell institucional, és a dir s’hauran de continuar pagant les pensions als pensionistes, les prestacions d’atur als aturats, les factures de les farmàcies, els concerts amb la seguretat social, etc. I per assegurar tot això en cal dotar-nos d’aquesta estructura del tot bàsica. Tributs de Catalunya anirà incorporant progressivament tècnics tributaris per construir una xarxa en el territori que li permeti assolir els seus objectius. Cal considerar a més que quan el produeixi la independència l’Estat espanyol posarà  totes les traves que puguem imaginar per tal de fer-nos les coses tan difícils com puguin. És vital doncs que aquest estructura d’Estat disposi d’un cert marge de temps per poder construir la seva pròpia base de dades que mai li serà facilitada des de Madrid. 

En l’acte de presentació de Tributs Catalunya, el president Mas ha volgut evitar tota confrontació amb el govern espanyol negant que això representi un “pols amb l’Estat”, afirmant en canvi que aquesta estructura és del tot necessària per fer front a l’ofensiva centralista i re centralitzadora del govern espanyol. Mas ha afegit que cal eliminar la dependència financera respecte de l’Estat, i per això cal recaptar i gestionar els tributs propis. Acompanyaven al president Mas altres membres del govern català: la vicepresidenta Joana Ortega, i els consellers Homs i Mas Colell. Els presidents de les Diputacions catalanes que també eren presents a l’acte han destacat que la creació de Tributs Catalunya era un pas cap a la sobirania fiscal. Tributs de Catalunya és el resultat del conveni signat al setembre de 2012 pe l’Agència Tributària de Catalunya i les quatre diputacions catalanes.

L’esperit de Tributs de Catalunya, sembla que pretén ser diferent al de l’Agència Tributària espanyola que és molt repressiva. En paraules del president Mas, Tributs de Catalunya vol ser més pròxima, amb més i  millor atenció al servei, amb menys frau fiscal, amb més cooperació i amb menys repressió. No es pretén “exprimir” a la gent a través dels tributs.

Una vegada ha estat anunciada la creació de Tributs de Catalunya, li ha faltat temps a la presidenta del PP català, la Sra. Alícia Sánchez Camacho, per anunciar que el seu partit podria recórrer la decisió a la justícia, per evitar que la Generalitat pugui fer cap pas endavant en la construcció d’una hisenda pròpia. Tant el PPC com també  Ciutadans han demanat al Parlament la compareixença del conseller Mas Colell per tal que aquest doni explicacions sobre Tributs de Catalunya.

Com sempre, els espanyolistes fent tot el possible per impedir que Catalunya deixi de ser una colònia espanyola...


Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada