dilluns, 26 d’octubre del 2020

El Major dels Mossos d’Esquadra, Josep Lluís Trapero, absolt!

L’Audiència Nacional ha dictaminat l’absolució del Major Trapero i de tota la cúpula directiva dels Mossos d’Esquadra, que havien estat acusats d’haver comès el delicte de rebel·lió primer, després de sedició i desobediència.  

Junt amb el Major Trapero, també han estat absolts la intendent dels Mossos Teresa Laplana,  l’exdirector general de la policia Pere Soler, i l’exsecretari general d’interior César Puig. Aquesta sentència qüestiona els motius pels quals l’exconseller d’Interior Joaquim Forn resta a la presó. 

 

 

Encara que sembli impossible, l’Audiència Nacional ha absolt a la cúpula directiva de la Mossos d’Esquadra. La causa general contra l’independentisme aquesta vegada ha quedat supeditada als principis de la Justícia a l’hora de jutjar als processats i ha deixat de banda el concepte de “justícia patriòtica” aplicat en altres judicis contra l’independentisme. Quins són els motius que expliquen aquesta sorprenent decisió de l’Audiència Nacional? 


En primer lloc i destacat, la defensa que va exercir l’advocada Olga Tubau, des del moment zero del judici. Les proves presentades, l’elegància i contundència amb que va desmuntar els arguments de la fiscalia, i l’estratègia que va seguir al llarg de tot el judici, segur que han estat claus a l’hora de determinar quina havia de ser la sentència. També ha estat important el fer evident que la policia autonòmica i el govern català en cap cas han mantingut una postura comuna i consensuada que possibilités la secessió de Catalunya. El tercer motiu és més rebuscat però possible: la justícia espanyola ho té molt cru a Europa per justificar moltes de les seves decisions quan aquestes causes contra l’independentisme arribin als tribunals europeus, i entre elles el desballestar governs de Catalunya escollits a les urnes, o denegar la immunitat als eurodiputats escollits legítimament, o tantes i tantes decisions que de ben segur seran revocades quan finalment puguin ser abordades pels tribunals europeus. Per tant, la justícia espanyola necessitava algun fet que mostrés que malgrat tot és pot anomenar “justícia”. I res millor que determinar l’absolució dels protagonistes d’aquest cas per rentar-se una mica la cara davant d’Europa; això podria ser també una de les causes que ha possibilitat aquesta sentència.

 

Tanmateix la sentència obre ara una nova perspectiva a un dels empresonats pel Tribunal Suprem. A l’Audiència Nacional ha quedat provat que els informes del Tinent Coronel Baena (Tácito pels amics) no eren fiables i que les declaracions del Coronel Pérez de los Cobos no responien a la realitat i per tant l’exconseller d’Interior Joaquim Forn, està del tot legitimat per denunciar a aquests dos personatges per fals testimoni. Caldrà veure si finalment ho fa. 

 

Sigui com sigui, aquesta sentència és tot un revés per les tesis de la fiscalia, basades en els dubtosos atestats de la Guàrdia Civil i del Cos nacional de Policia, i aquest és un fet gravíssim que afecta a la credibilitat d’aquestes institucions. Això deixa molt clar que el Judici als líders de l’independentisme que es va dur a terme al Tribunal Suprem, era un judici polític, per si algú en tenia algun dubte. 


Ara, la fiscalia pot interposar recurs davant d’aquesta sentència però val a dir que segons opinions ben fonamentades en dret, es tracta d’una sentència molt ben elaborada, perfectament raonada, minuciosa i detallista, contundent i sòlida tècnicament. Per això la fiscalia està estudiant-la minuciosament per si troben alguna escletxa que els permeti presentar recurs. No s’ha d’oblidar que la presidenta de l’Audiència Nacional va presentar un vot particular a la sentència, d’una extensió molt més llarga que la pròpia sentència, en el que s’oposava fermament a l’absolució dels acusats en entendre que eren culpables. Tanmateix, en opinió de l’advocada del Major Trapero, Olga Tubau, la sentència és fruit d’un procés intel·lectual irrebatible. 

 

Veurem com acaba tot plegat...              

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada