dimarts, 20 de setembre de 2016

Quan la democracia ha de comparèixer davant la justícia espanyola


Francesc Homs declara davant del Tribunal Suprem, tot i que entén que la sentència ja està dictada


Homs acusa a la fiscalia d’actuar fent seguidisme del govern del PPAhir va ser un dia trist per la democràcia atès que un dirigent polític va comparèixer davant del Tribunal Suprem (TS) en tant que conseller de la Generalitat i persona destacada en la preparació de la consulta del 9N. Quan un govern porta davant de la Justícia a un ciutadà acusat d’haver posat les urnes al carrer perquè  la ciutadania pogués opinar d’una manera no vinculant al voltant del futur del seu país, demostra que aquest govern està malalt i en el país on això passi els valors democràtics estan molt en entredit.

Això és el que va succeir ahir a l’Estat espanyol quan Francesc Homs  va haver de comparèixer davant del Tribunal Suprem per donar comptes del que segons la fiscalia general de l’Estat havia estat una desobediència a les ordres del Tribunal Constitucional prohibint la consulta del 9N.  En la seva compareixença Francesc Homs va plantar cara a un sistema jurídic controlat i governat des de les clavegueres de l’Estat, i amb una fiscalia sotmesa totalment no només als interessos de l’Estat espanyol, sinó a més, als interessos del PP, partit aquest que confon els seus interessos amb els de l’Estat espanyol. No es pot entendre d’altre manera la intervenció del ministre de Justícia espanyol Rafael Català que després de que Francesc Homs qüestionés la imparcialitat del tribunal que l’ha de jutjar, afirmant públicament que la sentència ja estava decidida, va dir  que Homs fent aquesta afirmació creava confusió afirmant que “la Justícia espanyola és independent”. Com de malament deuen estar les coses quan un ministre ha de sortir a defensar una cosa que tots els ciutadans veiem que actua a disposició exclusiva dels interessos dels qui ostenten el poder en l’escenari polític espanyol.

Al Sr. Rafael Catalá n’hi hauria prou recordant-li aquella frase d’un altre ministre del govern espanyol, Jorge Fernández Diaz, coneguda fa només un parell de mesos, quan dirigint-se al que llavors era director de l’oficina antifrau de Catalunya, el Sr. Daniel de Alfonso, li va dir “esto la fiscalia te lo afina...”. També se li podria recordar al Sr. Català que la Justícia espanyola, tan justa i tan independent, no ha mogut ni un dit quan s’ha sabut que el ministre Fernández Diaz ha pagat un milió i mig d’euros a un intermediari perquè aquest li aconseguís unes proves falses que vinculessin a l’exalcalde de Barcelona Xavier Trias amb comptes corrents a Suïssa. Davant d’una actuació pròpia de les mafies i de clara malversació de fons públics la Justícia espanyola mira capa un altre cantó. Això quin nom té Sr. Català? Al Sr. ministre de Justícia espanyol se li podria aplicar molt bé aquella dita castellana que diu “dime de que alardeas y te diré de que careces...” Com diu Francesc Homs, la Justícia espanyola és el braç armat del govern del PP. 

Tornant a Francesc Homs, val a dir que aquest ha comparegut davant de l’alt tribunal espanyol acompanyat per l’expresident de la Generalitat Artur Mas, així com de la consellera Neus Munté, i d’un seguit de polítics vinculats a Convergència Democràtica de Catalunya com Xavier Trias, Irene Rigau, Jordi Turull entre d’altres però també d’entitats independentistes com Jordi Sánchez president de l’ANC o Jordi Carbonell president d’Òmnium. També ha rebut el suport de destacats dirigents d’ERC  com Joan Tardà. En la seva compareixença Homs ha defensat la legalitat del 9N i ha negat cap acte de desobediència al Tribunal Constitucional. També ha explicat que abans del 9N va rebre una trucada de Madrid, en la que el govern espanyol li proposava que no s’actuaria judicialment contra el 9N  si el president Mas no compareixia aquella data en roda de premsa a donar comptes de com s’havia desenvolupat la jornada participativa a Catalunya, fet aquest que demostraria el seguidisme de la Justícia a les decisions polítiques preses pel PP en nom de l’Estat.


La fiscalia entén que Homs hauria pogut incórrer en els delictes de desobediència, prevaricació administrativa i malversació de cabals públics. Per la seva part, fonts convergents insinuen que segons com es produeixi la sentència, estant orientant la defensa d’Homs de manera que es pugui recorrer a tribunals internacionals per defensar l’actitud del govern català posant les urnes al carrer el 9N com a acte suprem de la democràcia, donant la veu als ciutadans. 

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada