dimecres, 28 de setembre del 2016

O referèndum... o referèndum!



Carles Puigdemont durant el discurs de la moció de confiança exposa els trets bàsics del seu full de ruta


Defensa un referèndum acordat amb l’Estat, però es compromet a fer un referèndum vinculant al setembre de l’any vinent si no hi ha acord amb el govern de Madrid



Avui el Parlament de Catalunya  ha viscut la primera sessió de la moció de confiança plantejada pel president Puigdemont una vegada que la CUP es va negar a negociar els pressupostos del 2016, i la seva actitud “d’acords mutants” tal com ho va definir la diputada Reguant va provocar que aquest any la Generalitat hagi hagut de funcionar amb uns pressupostos prorrogats, que no ha permès dur a terme tot un seguit de mesures socials que estaven inclosos en aquells pressupostos .

En la seva intervenció Carles Puigdemont ha explicat perquè el Parlament de Catalunya estava debatent avui una moció de confiança i s’ha referit al trencament de l’acord per part de la CUP. Ha desgranat tot seguit el conjunt de mesures socials que no s’han pogut dur a terme i com molts catalans s’ha vist afectats negativament per la no aplicació  d’aquelles mesures (places de residències per a gent gran, renda mínima d’inserció, llistes d’espera, etc.). Ha demanat la confiança a les forces polítiques però ho ha fet lligant confiança amb estabilitat del govern pel que resta de legislatura, i en particular pel debat de  política general i pels pressupostos del 2017. Ha parlat d’una “cadena de confiances” que anava més enllà del debat que s’ha fet avui i de les votacions de demà i ha arribat a dir, en clara referència a la CUP, que si algun partit no volia aprovar els pressupostos, ell els demanava que no li donin demà la seva confiança. Puigdemont ha deixat molt clar que si demà no obté la confiança de la cambra catalana convocarà eleccions.

Tal com el president Puigdemont ho ha enfocat, la CUP ho té difícil per oposar-se als pressupostos. Si ho fa quedaria davant de tots els catalans com el partit responsable de la no aplicació de les mesures socials previstes en aquests nous pressupostos, i responsable també d’unes noves eleccions que posarien en un risc molt seriós la victòria de l’independentisme atès que molta gent ja està cansada del baix nivell de molts polítics catalans i de la poca serietat que un partit com la CUP ha demostrat. Tanmateix no oblidem que la CUP no és de fiar, i en aquests sentit es pot esperar d’ells qualsevol decisió contraria al sentit comú.

En el seu discurs Carles Puigdemont ha explicat que el govern té ja enllestides moltes mesures per donar seguretat jurídica a l’endemà de la desconnexió prevista amb l’Estat espanyol així com diferents estructures d’Estat que s’estan ultimant, i segons ha dit, la desconnexió es podria produir al juny de l’any vinent, de manera que aquesta desconnexió no representi un salt al buit i el trànsit cap a una república catalana es pugui fer sense masses ensurts, tot i que com el propi Puigdemont ha dit “no tot es pot preveure”.

El president Puigdemont ha encarregat al vicepresident del seu govern, Oriol Junqueras, i al conseller encarregat dels temes de participació, Raül Romeva, que s’encarreguin de preparar tot el que faci falta per l’organització del referèndum. Ha defensat que el millor seria que aquest fos pactat amb l’Estat, però si això no és possible s’ha mostrat partidari de fer-lo igualment.

Les primeres valoracions del discurs han seguit la tònica que era previsible: crítics des del PP,  Ciutadans i PSC i críptics des de Catalunya Sí Que Es Pot, on Coscubiela ha dut l’aigua al seu molí, congratulant-se que Puigdemont els doni la raó defensant un referèndum acordat, que és la postura que CSQEP ha adoptat des del primer dia. Per la seva banda la CUP (Anna Gabriel) s’ha mostrat en sintonia amb la proposta del president Puigdemont. Veurem que votem demà tots plegats.


Tanmateix una actuació, clara, valenta i decidida de Puigdemont agafant el brau per les banyes i dient les coses pel seu nom.      

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada