divendres, 3 de novembre del 2017

La democràcia en demolició: El govern català empresonat

El “règim del 78” es treu la careta i mostra la seva cara més autoritària, dictatorial i antidemocràtica




La brutal repressió contra Catalunya tindrà conseqüències: cada vegada la independència tindrà més adeptes, cada vegada el món occidental tindrà menys excuses per no implicar-se en la solució del problema, i cada vegada el govern espanyol mostrarà la seva fòbia a la democràcia



Ahir la jutgessa de l’Audiència Nacional (AN) Carmen Lamela, va dictar aute de presó incondicional sense fiança contra vuit membres del govern català, que venen a afegir-se als empresonaments que la mateixa jutgessa havia dictat la setmana passada contra els líders de l’ANC i Òmnium Cultural. Són per tant deu el nombre de presos polítics existents a l’Estat espanyol, proba evident de la baixa qualitat democràtica d’un país.

En aquests moments la causa catalana per la llibertat nacional té empresonats als següents membres del govern: Oriol Junqueras, Jordi Turull, Meritxell Borràs, Josep Rull, Raül Romeva, Carles Mundó, Joaquim Forn i Dolors Bassa, mentre que el dissident Santi Vila sortirà en llibertat després de pagar una fiança, com a premi per haver col·laborat ambles les autoritats espanyoles i haver traït al seu poble. Resten a Brussel·les el president Puigdemont i els consellers Antoni Comin, Clara Ponsatí, Meritxell Serret i Lluís Puig.

A banda també estan empresonats des de la setmana passada Jordi Sánchez president de l’ANC i Jordi Cuixart president d’Òmnium Cultural.

Mentre tot això succeïa a l’Audiència Nacional, al Tribunal Suprem (TS) les coses seguien un guió diferent. Hi varen acudir a declarar la presidenta del Parlament de Catalunya Carme Forcadell, i els membres de la Mesa del Parlament i els seus advocats varen al·legar indefensió ates el poc temps que varen tenir per preparar les seves defenses (van ser citats a declarar d’un dia per l’altre) i l’argumentació que no va ser escoltada a la AN si que va ser tinguda en consideració pel TS i el jutge els va concedir una setmana més de temps, motiu pel qual varen poder tornar a Barcelona. Declararan a Madrid dijous de la setmana vinent.

Les reaccions detot plegat a Catalunya no s’han fet esperar; manifestos, protestes, concentracions, cacerolades, etc. La societat civil catalana no està disposada a acceptar l’empresonament injust d’uns líders polítics que no han fet més que aplicar allò que deia el seu programa electoral i que els va portar a guanyar les eleccions al Parlament de Catalunya. La societat catalana exigeix l’excarceració dels presos polítics com a requisit  previ a les eleccions del proper 21D, per tal que aquestes tinguin la garantia democràtica de qualsevol  procés.  

Mentre tant des de Brussel·les, el president de la Generalitat democràticament escollit pels ciutadans, va fer arribar un missatge als catalans, una vegada es va assabentar de l’empresonament dels seus companys de govern. En aquest missatge, Carles  Puigdemont exigia l’alliberament immediat dels seus companys de govern, decisió que segons ha dit situa a Espanya fora de l’Estat de dret, i el final de la repressió política que està patint Catalunya. En el missatge, el president Puigdemont ha advertit al poble català que “ens espera una repressió llarga i ferotge” i ha advertit als governs europeus que s’adonin del perill d’aquestes actituds tan poc democràtiques del govern espanyol. “El govern català és infinitament més digne que aquells que els empresonen” va dir Puigdemont.

Sembla clar que el govern espanyol i el seu braç jurídic, en el cas català no persegueixen delictes, sinó exclusivament idees polítiques, i són capaços d’empresonar ciutadans pel sol fet de pensar diferent a ells pel que fa a la unitat d’Espanya.

Aquest posicionament del govern espanyol empresonant al govern català tanca definitivament cap possibilitat de solució política al conflicte i deixa clar que l’únic llenguatge que els catalans podem esperar del govern de Madrid és el que es deriva de la repressió política, judicial i policial tal com hem pogut veure aquests dos últims mesos.

Val a dir que l’actuació de la justícia espanyola, com en altres ocasions, ha ocupat la primera plana dels principals diaris del món. Trista conseqüència de la fòbia a la democràcia.

Ara hem d’estar pendents del que decideixi la jutgessa Carmen Lamela sobre la petició d’extradició a les autoritats belgues del president legítim de la Generalitat, Carles Puigdemont i dels seus companys de govern que resten amb ell a Brussel·les.


Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada