dijous, 18 de febrer de 2016

El Tribunal Constitucional accepta a tràmit el recurs contra la conselleria d’afers exteriors


Carles Puigdemont: "Raül Romeva continuarà sent el conseller d’afers exteriors"


La resolució de desconnexió aprovada pel Parlament català, considerava deslegitimat al TC i sense competències per intervenir a Catalunya Ahir vespre es va saber que el TC havia admès a tràmit el recurs del govern espanyol contra la creació de la conselleria d’Afers Exteriors creada per la Generalitat de Catalunya, i aquest fet comporta la “suspensió immediata” de les funcions d’aquest departament de la Generalitat que dirigeix Raül Romeva.

Des que el govern espanyol del PP va presentar el recurs es veia a venir que això aniria per aquest camí atès que el TC és l’autèntic braç executor de les decisions del govern espanyol que necessiten una empara legal. Des que hi ha constituït  aquest TC mai ha estat refusada una petició d’inconstitucionalitat del govern espanyol contra la Generalitat; totes han estat admeses a tràmit.

La resposta de la Generalitat ha estat fulminant, i aquets matí el president Carles Puigdemont ha declarat en el sí de la comissió de control del Parlament que Catalunya continuaria fent acció exterior, i que Raül Romeva en continuaria sent el conseller. En la seva intervenció el president Puigdemont ha fet seva una frase de Gerard Pique al dir, referint-se a la bel·ligerància d’aquest Tribunal contra Catalunya i a la abusiva parcialitat de les seves decisions, “gràcies Tribunal  Constitucional, contigo empezó todo”

Però el TC continua implacable la seva acció demolidora contra les institucions catalanes. Paralitzada la conselleria d’afers exteriors, ara ja estan tramitant una possible desobediència del Parlament pel fet d’haver creat una comissió Constituent. En aquest tema, l’actuació del TC apunta, pel moment, directament a la presidenta del Parlament Carme Forcadell.  En aquest cas el perill rau en el fet que després de la última modificació feta en les competències del propi TC , aquest podria inhabilitar càrrecs públics que incomplissin sentències. Per tant l’objectiu de la Moncloa en aquest cas seria acabar inhabilitant com a mínim a Carme Forcadell.

Tot plegat posa de manifest la ferma voluntat del govern espanyol d’ofegar per terra, mar i aire les aspiracions  del poble de Catalunya d’assolir la seva plena llibertat.  Ens trobarem per tant davant d’una situació en la que les autoritats catalanes hauran de fer cas omís  de les sentències del TC, aplicant la resolució de desconnexió amb que es va obrir aquesta legislatura, i que també va ser anul·lada pel TC.  Recordem que enaquesta resolució, el seu punt sisè deia: 

“Com  a dipositari de la sobirania i expressió del poder constituent, reitera que aquest Parlament i el procés de desconnexió democràtica no se supeditaran a les decisions de les institucions de l’Estat espanyol, en particular del Tribunal Constitucional, a qui considera deslegitimat i sense competència arran de la sentència de juny del 2010 sobre l’Estatut d’Autonomia de Catalunya votat prèviament pel poble en referèndum, entre d’altres.”

Veurem doncs si aquest és el camí que segueixen Govern i Parlament de Catalunya, i si fos així el xoc de trens està garantit en els propers mesos. Per la seva banda, Raül Romeva ha indicat, des que es va saber que els govern espanyol del PP recorreria la seva conselleria, que independentment del recurs, ell continuaria actuant com abans del recurs, i en quest sentit es va dirigir per escrit al president del Parlament Europeu Martin Schulz explicant-li les funcions de la seva conselleria i demanant-li suport. Schulz i Romeva es coneixen des del’etapa de Romeva com a diputat al Parlament Europeu.


Per reforçar encara més la ferma voluntat de la Generalitat de continuar desenvolupant les tasques d’aquesta conselleria, i davant la possibilitat de canviar-li el nom i eludir així l’actuació del TC, el president Carles Puigdemont no ha deixat cap espai per el més mínim dubte: “ni tan sols posarem tip-ex a la targeta de visita de Romeva”   

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada