dijous, 6 de març del 2014

El govern català passa a l’ofensiva


Després dels molts intents recentralitzadors del govern espanyol, la Generalitat ha decidit presentar diferents recursos d’inconstitucionalitat.

Si no defensem les nostres competències, Madrid no ens permetria ni tan sols mantenir un nivell d’autonomia mínimament digne

  
La conferència informativa que els divendres ofereix la vicepresidenta del govern espanyol Sra. Sáenz de Santamaria ofereix, els catalans la seguim amb autèntic temor, atès que sistemàticament el govern espanyol aprofita l’avinentesa per anunciar lleis aprovades en el consell de ministres de cada divendres que van descaradament en contra dels interessos de Catalunya i del seu autogovern.



Aquest dimarts el conseller de presidència de la Generalitat Francesc Homs ha anunciat que la Generalitat presentarà davant del Tribunal Constitucional quatre recursos d’inconstitucionalitat contra sengles lleis del govern espanyol. En concret són:  la Llei de racionalització i sostenibilitat de l’Administració local (LRSAL), la Llei Orgànica de Qualitat Educativa (LOMCE), la Llei de Garantia d’Unitat de Mercat (LGUM) i la Llei d’Avaluació Ambiental.

La primera per que vulnera competències de la Generalitat i l’Administració local; la segona per que també   envaeix competències de la Generalitat i a més és contraria a la Constitució, a l’Estatut de Catalunya i a la pròpia doctrina del Constitucional; la tercera per que envaeix competències de la Generalitat i a més afecta al model d’organització política i territorial de Catalunya; i al quarta per invasió de competències en determinats articles de la mateixa. Tot plegat equival en opinió del govern de la Generalitat a una reforma encoberta de la Constitució, que tant diuen defensar els líders del PP.

Cal tenir present que quan el recurs d’inconstitucionalitat és presentat per una comunitat autònoma, la Llei recorreguda continua vigent fins que el Tribunal es pronuncia, contràriament a si el recurs el presenta l’Estat contra una llei autonòmica; en aquest cas la Llei autonòmica queda automàticament suspesa a partir del moment de l’acceptació a tràmit dels recurs del govern espanyol.

A més d'aquesta actuació del govern, els municipis integrats a l’Associació Catalana de Municipis i a la Federació de Municipis de Catalunya conjuntament amb les quatre Diputacions catalanes han donat suport a aquesta iniciativa del govern atès que consideren que la LRSAL és inconstitucional. Aquesta inconstitucionalitat estaria fonamentada en un dictamen emès pel Consell de Garanties Estatutàries. Aquest dictamen conclou que la LRSAL devalua el principi d’autonomia local i de subsidiarietat així com competències pròpies de la Generalitat.

Comença la batalla de l’Ebre


Per altre banda, el conseller de Territori i Sostenibilitat Santi Vila, ha confirmat el que ja es venia comentant en el sentit que pensen denunciar a laUnió Europea el Pla Hidrològic de l’Ebre, recentment aprovat pel govern espanyol, per que és lesiu per la preservació del Delta i la lluita contra la seva salinització, i contradiu la normativa europea.  El govern al·legarà defectes en el procediment d’elaboració del Pla ja que s’han obviat tot una sèrie de requisits que cal complir. “No hi ha hagut cap reunió oficial ni cap demanda de diàleg per part del govern espanyol”  ha dit el conseller Vila. La denúncia a Brussel·les és prèvia a obrir la via contenciós administrativa contra el govern espanyol davant del Tribunal Suprem, o fins i tot arribant si es veu positiu a portar el cas al Tribunal Constitucional.


Veurem doncs com evoluciona tot plegat, però és evident que als atacs en tota regla que Madrid dissenya contra Catalunya, la resposta de la Generalitat és ràpida i contundent. Ara només falta que els tribunals i Europa ens donin la raó...   

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada