dijous, 9 de maig del 2019

Carles Puigdemont, Clara Ponsatí i Toni Comi podran ser candidats a les eleccions europees



La tupinada de la Junta Electoral Central era tan gran, que la fiscalia de Madrid, el Tribunal Suprem, i el Tribunal Constitucional no han tingut més remei que rendir-se a l’evidència i avalar la legitimitat de la candidatura de Lliures per Europa (Junts) es presenti a les eleccions europees.



Tanmateix, les traves judicials que han patit per la primera decisió de la JEC d’apartar-los dels comicis europeus, els ha perjudicat com a candidatura atès que han disposat de menys temps que altres formacions polítiques per poder preparar la logística de les eleccions.   




En la última entrada al blog explicava com la Junta Electoral Central (JEC) en una decisió mancada del mínim rigor jurídic, apartava de la cursa electoral a la candidatura de Carles Puigdemont a les eleccions europees. Era una plantofada absoluta a la democràcia. Tot plegat ha estat una setmana amb molts interrogants jurídics però finalment, i malgrat les males arts d’alguns, la candidatura encapçalada per el president Puigdemont, que inclou també al conseller Comin i a la consellera Ponsatí, podrà concórrer a les eleccions al Parlament Europeu sota la denominació de Lliures per Europa (Junts).

Una vegada coneguda la decisió de la JEC d’impedir als líders catalans participar en les eleccions al Parlament Europeu, es va produir una primera senyal de que les coses podien canviar: el president, el vicepresident i dos vocals de la JEC havien expressat vots particulars en els que explicitaven el seu desacord amb la sentencia de la JEC adoptada per majoria.

Davant del recurs presentat pels advocats del president Puigdemont al jutjat del contenciós administratiu, es va produir un segon senyal positiu: la fiscalia de Madrid va emetre un informe en el que no hi veia causa d’inelegibilitat pels líders catalans. Tot i així els jutjats de Madrid varen elevar la causa al Tribunal Suprem perquè no s’atrevien a sentenciar a favor del president Puigdemont. El Tribunal Suprem, es va declarar no competent per jutjar aquest cas remetent de nou el procediment judicial als jutjats del  contenciós administratiu de Madrid afegint tanmateix que el Suprem tampoc veia causa d’inelegibilitat en els líders catalans. Els jutjats dels contenciós administratiu es varen veure obligats per tant a declarar improcedent la decisió de la JEC i permetre que els líders catalans integressin la candidatura de Lliures per Europa. 

Quan ja semblava que la situació estava resolta a favor del president Puigdemont, varen aparèixer de nou els causants de tot l’enrenou: el PP i Ciutadans que són els que havien presentat el primer recurs a la JEC. Com que la sentència dels jutjats del contenciós administratiu no els va agradar varen decidir presentar un recurs d’empara al Tribunal Constitucional i finalment aquest no ha admès a tràmit els recursos d’aquests partits polítics, fet que tanca definitivament la via judicial d’aquest procés i dona via lliure a la candidatura de Lliures per Europa a les eleccions al Parlament Europeu.

Tal com diu un dels advocats del president Puigdemont, Gonzalo Boye, el treball jurídic ja està fet. Però aquest treball jurídic pot quedar en res si el president Puigdemont no aconsegueix els vots suficients per ser escollit diputat. Cal doncs complementar la feina feta fins ara i acudir massivament a les urnes el dia 26 per votar la candidatura del president Puigdemont.

Només imaginant la cara que se’ls posarà a PSOE, PP i C,s si el president Puigdemont surt elegit ja val la pena anar a votar. Però a banda d’això és evident que la feina que el president Puigdemont pot fer a l’Eurocambra en favor de Catalunya i les nostres aspiracions d’independència és encara més motiu per anar a votar. El president Puigdemont serà més escoltat a Europa com més vots aconsegueixi la seva candidatura, de manera que està en les nostres mans aconseguir un altre fita important per l’independentisme.

Mentre tant a Espanya es continuen organitzant debats electorals en la televisió pública en els que hi participa VOX però dels que se n’exclou al president Puigdemont. Visca la imparcialitat periodística i l’ètica professional   

Catalans,... a votar...! i a votar Puigdemont !!!            

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada