dissabte, 15 de novembre del 2014

La setmana posterior al 9N ha estat moguda


Nerviosisme absolut a les files del PP


Les pressions i intromissions del govern espanyol a la Fiscalia, irrita a bona part dels fiscals catalans



Després de l’èxit absolut del 9N,  la setmana va començar amb el silenci de Madrid. Dilluns 10 celebraven la festa de la Verge de l’Almudena i ningú fa gosar fer cap valoració pública del que havia passat el dia anterior. Segons algunes informacions, al president Rajoy el va enutjar enormement que el 9N hagués estat un èxit i per altre banda sembla que el va molestar encara més el ressò internacional que la consulta catalana havia tingut.  

Va ser el dimarts quan es va destapar la caixa dels trons. La Sra. Sánchez Camacho es va erigir en portaveu del ministeri fiscal i va anunciar a bombo i plateret en una cadena de televisió, que la Fiscalia general de l’Estat interposaria aquell mateix matí una denúncia contra el president Mas pels presumptes delictes de suborn, desobediència als tribunals i malversació de fons públics, amb uns fonaments jurídics molt sòlids. Era la resposta del PP a les crítiques internes que es produïen en el sí del propi partit i que responien a la passivitat que segons alguns Rajoy havia demostrat davant del desafiament català. Aquell dimarts no hi va haver cap querella interposada per la Fiscalia de l’Estat.

L’endemà dimecres va ser el president Rajoy qui va comparèixer per dir entre altres temes que el 9N havia estat un “profundo fracaso” per que dos de cada tres catalans s’havien quedat a casa.  Rajoy va denotar un nerviosisme important intentant treure transcendència a la votació massiva de ciutadans que hi havia hagut a Catalunya el dia 9. Sembla mentida que un estadista i cap d’Estat vulgui restar importància a una cosa que tothom ha valorat molt positivament, inclús els observadors estrangers.   Queda en un ridícul espantós. Aquell dia tampoc hi va haver querella contra el president Mas,  però des del PP pressionaven a la fiscalia per tal que a més del president Mas s’inclogués en la querella a alguns dels seus consellers (es parlava de tres).

El mateix dimecres, mentre el PP continuava pressionant a la fiscalia demanant que la presentació de la querella no es podía eternitzar, el fiscal general de l’Estat es va reunir a Madrid amb el fiscal superior de Catalunya per analitzar l’estat de la querella que es volia presentar. Sembla que el cap de la fiscalia catalana li va transmetre el profund malestar dels fiscals catalans per la intromissió del PP, i en particular de les declaracions de la Sra. Camacho que deixaven en entredit la independència de la fiscalia de l’Estat, a més d’assabentar-lo d’algunes discrepàncies que havien sorgit en el sí del conjunt dels fiscals catalans, sobre els presumptes delictes que s’haurien d’incloure en la querella.

Divendres, la becària del president Rajoy tornava a la càrrega pressionat a la fiscalia, dient que “el gobierno considera que se ha producido una ilegalidad”. De fet tal com reconeixen molts mitjans, el govern espanyol no entén que la fiscalia encara no hagi interposat la querella contra el govern català.

Tot plegat amanit per les diferents intervencions de determinats personatges de la vida política espanyola, tots ells partidaris de la querella contra el president Mas. En aquest sentit cal remarcar que el divendres, el Parlament de Catalunya va aprovar una moció en al que s’autoinculpa en el cas que prosperin les querelles anunciades de la Fiscalia, per haver organitzat el procés participatiu malgrat la suspensió cautelar del tribunal Constitucional.

Veurem la setmana vinent que ens depara, però a la deteriorada imatge del govern espanyol a nivell internacional no li faria cap favor el fet que a Espanya es posés una querella al president Mas per haver posat les urnes per una votació sense efectes jurídics. Ningú no ho entendria      

  


Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada