divendres, 26 de juliol del 2013

El Consell Assessor per a la Transiciò Nacional (CATN), senyalitza el camí que ens ha de portar a la Llibertat




En el seu primer informe el CATN, recomana sobre tot esgotar al màxim la capacitat de diàleg amb Madrid


El CATN va fer entrega ahir al president Mas del primer informe que ha presentat, en el que estudien i fan tot un seguit de recomanacions sobre el procés per poder fer la consulta pel Dret a Decidir a Catalunya. Aquest organisme té una gran credibilitat atès que està presidit pel Sr. Carles Viver i Pi Sunyer ex president del Tribunal Constitucional de l’Estat espanyol. En aquest informe s’analitzen tots els escenaris possibles que permetin als ciutadans poder decidir lliurement el seu futur.

El CATN en el lliurament del seu primer informe
En l’informe es proposen 5 vies per poder arribar a exercir el Dret a Decidir. Són les que s’indiquen tot seguit i que ja coneixem:
  1. Els referèndums regulats i convocats per l’Estat, segons l’article 92 de  la Constitució
  2. La delegació de competències de l’article 150.2 de la Constitució
  3. Els referèndums previstos en la Llei catalana 4/2010
  4. Les consultes derivades de la llei catalana que actualment es tramita al Parlament de Catalunya
  5. La reforma de la Constitució.
Cas que d’una manera o altre l’Estat espanyol impedeixi cap de les 5 solucions legals, entraríem en actuacions que podríem considerar legítimes si l’Estat es nega a obrir les vies legals. Aquestes vies alternatives passarien per la celebració d’eleccions plebiscitàries, i si hi ha majoria suficient al Parlament, fer una Declaració Unilateral d’Independència.

L’informe insisteix molt en la necessitat d’intentar tant com sigui possible el diàleg amb Madrid. Ho considera fonamental per legitimar les vies alternatives, en el supòsit com així serà) que el govern espanyol no doni de cap manera el seu braç a tòrcer.

El consell assessor aconsella que si es fa la Consulta, la pregunta sigui del tot clara de manera que les respostes puguin ser interpretades sense cap mena d’ambigüitat. De fet es demana que la pregunta sigui  única, i que només admeti dues respostes: o SI o NO.  En aquest sentit proposen el segon semestre del 2014 com el moment més oportú per fer-la, i demanen que es faci en una data que no tingui cap mena de connotació històrica: una data “neutral”. En aquest sentit alguna de les setmanes de setembre seria el més aconsellable, i entre elles el diumenge 14 de setembre podria ser un  molt bon dia. 

Una sessió de treball del CATN
El CATN també analitza les conseqüències que podria tenir per la Generalitat i el seu President una possible reacció de tipus coercitiu per part del Govern espanyol: des d’accions penals conta el President Mas que podrien comportar fins a 3 anys de presó, fins a anular l’autonomia de Catalunya, o propiciar el seu ofec econòmic. Tant de bo això no passi mai, i la capacitat de diàleg entre uns i altres ens permeti als catalans poder elegir lliurement el nostre futur. Tinc la certesa que si aquestes amenaces s’acomplissin els catalans tampoc ens quedaríem amb els braços creuats, o si més no una part suficientment important dels catalans.

Aquest primer Informe va ser lliurat al president Mas, que es va comprometre a, una vegada traduït al castellà, adjuntar-lo a la carta que abans de final de Juliol enviarà al Sr. Rajoy demanant-li formalment l’inic de converses per tal de poder fer la Consulta. I avui mateix, la Sra. Soraya Saenz de Santamaria, ha dit que el consell assessor no té cap autoritat "para aleccionar" sobre com s'han de fer les coses a Espanya, que per això ja hi ha el Tribunal Constitucional. Per tant les coses comencen amb molt de distanciament entre les postures dels uns i del altres. 

Tanmateix, el partit tot just acaba de començar...    


Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada