dissabte, 1 de juny del 2013

Ens volen tornar a ensarronar



Sota l’excusa d’un canvi a la Constitució, ens volen prendre novament el pel



Fa ja alguns mesos, el secretari general del PSC Sr. Pere Navarro, va sorprendre a propis i estranys amb una proposta que  a molts ens va semblar descabellada. Proposava un canvi a la Constitució espanyola per tal que aquesta no obstaculitzes una Espanya Federal. De fet la proposta en sí no era nova. Anys abans en Pasqual Maragall ja havia proposat el “federalisme asimètric” que va ser rotundament rebutjat pel propi PSOE.

Fa mesos doncs, en Pere Navarro insistia en fer-nos entrebancar dues vegades amb la mateixa pedra. No només hi insistia sinó que encara ho fa ara, mantenint aquesta alternativa com la única proposta per contraposar a la de l’Estat propi. El PSC s’esforça doncs en proposar als catalans una alternativa política que ja ha estat criticada i deixada de banda,  fins i tot pel partit del qual ell n’és una sucursal a Catalunya: el PSOE.

Pasqual Maragall no va preveure les conseqüències de no
 comptar amb el PP quan va endegar el proceés de
la revisió de l'Estatut
Tot i així, el secretari general del PSOE Sr. Perez Rubalcaba intenta no deixar en ridícul al seu representant a Catalunya, i parla d’una revisió de la Constitució en el sentit d’intentar trobar un encaix per Catalunya de manera que els catalans ens hi puguem sentir còmodes. 

Amb molt bon criteri el President de la Generalitat diu que ell no es vol deixar enganyar; que ja ho van fer quan l’Estatut i no està disposat a repetir-ho. De fet el Sr. Mas fa referència a que quan CiU i PSOE havien pactat l’Estatut, com que el PP no havia intervingut en les negociacions, els populars van decidir impugnar-lo davant del Tribunal Constitucional. Cal recordar en aquest sentit que el PP va organitzar una campanya a nivell estatal recavant signatures contra l’Estatut de Catalunya tot i que aquest havia estat provat en referèndum pel poble català, per acabar presentant el recurs d’inconstitucionalitat.

El Sr. Mas explica això per que no vol que torni a succeir el mateix, és a dir, que PSC i PSOE ens ensarronin altre vegada amb una proposta de canvis a la Constitució i que després a l’hora de la veritat l’altre gran partit espanyol, el PP no hi estigui d’acord i els catalans ens quedem una altre vegada amb un pam de nas.

Artur Mas ha deixat molt clar a Les jornades d'Economia del Cercle
 d'Economia a Sitges, que no vol cometre antics errors
 estratègics. Si PP i PSOE es posen d'acord en un
nou model territorial, ja ens avisaran   
És per això que el president Mas ha respost a Pérez Rubalcaba dient-li “posis d’acord amb el PP, i quan ho estiguin ens ho venen a explicar i llavors nosaltres decidirem”. Aquesta és una postura de “gat escaldat” atès que ja l’hem viscut sota la presidència de Pasqual Maragall. Sens dubte en Maragall era un home de visions estratègiques, però en aquella ocasió no la va encertar: no n’hi havia prou amb la paraula de Zapatero (“aprovaré el Estatut que salga  del Parlament), calia a més la paraula de Rajoy i aquesta no hi va ser mai.

La veritat és que un acord amb Espanya  per modificar la Constitució a mi no em faria gens de gràcia, però hi ha una cosa que em tranquil·litza, i és que tant la vicepresidenta del govern espanyol com el propi Sr. Rajoy han deixat clar que el PP no contempla en aquests moments cap cavi en el model territorial espanyol.

Això em fa pensar que suposant que  els dos grans partits espanyols es posin a discutir “si són verdes o són madures”, els caldrà força temps a posar-se d’acord si és que algun dia ho fan, i mentre tant, els catalans haurem pogut exercir el nostre “dret a decidir”, i que la decisió serà prou clara: Srs. De Madrid, discuteixin el que vulguin per que a nosaltres ja no ens hi va res.

Sr. Mas, ja he vist que vostè ho té clar: els catalans no ens podem deixar ensarronar un altre cop 
   
    
    

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada