divendres, 21 de juny del 2013

El govern espanyol ens vol fer xantatge


  
Per flexibilitzar el dèficit posa condicions a Catalunya


Ahir va començar a córrer al notícia que s’ha confirmat avui: el govern espanyol ha presentat un pla de racionalització del’estructura de les administracions públiques, pel qual espera estalviar-se 35.000 milions d’€ fins a l’any 2015. L’anunci de la mesura seria molt ben rebut, sinó fos que una part d’aquestes estalvis es volen fer pressionant a Catalunya per que renunciï a ens com per exemple la sindicatura de greuges, la sindicatura de comptes, el servei meteorològic de Catalunya  o les dites “ambaixades” catalanes entre d’altres, que el govern espanyol voldria estiguessin dins del paraigua comú de la marca “Espanya”. Els òrgans de defensa de la competència o el Centre d’Estudis d’Opinió (CEO) serien també segons Madrid, estructures a eliminar  a Catalunya.

La vicepresidenta Soraya Saenz de Santamaria i el ministre
 Montoro, amb cara d'entremeliats perquè ja han
preparat un altre atac contra Catalunya
El mateix govern espanyol reconeix que legalment no pot obligar a les comunitats autònomes a eliminar segons quines estructures, atès que aquestes són competència de les comunitats que les tenen transferides. És per això que el ministre Montoro, que sempre vol aparèixer com el més llest de la classe, ha trobat la manera d’aconseguir que les comunitats es vegin obligades a fer el que ell vulgui. Per això ha anunciat a bombo i plateret, que a l’hora de fixar el límit de dèficit, aquest estarà relacionat amb el grau d’acompliment de les “instruccions” rebudes de Madrid sobre l’eliminació d’aquests organismes i que ell mateix haurà donat.

És curiós observar com aquestes mesures que semblen de tipus general, en realitat estan concebudes per fer passar per l’adreçador a Catalunya, situació aquesta que encanta a un personatge tan grotesc com el ministre Montoro, segons el que hem anant veient des que és ministre.

Verdaderament estem en un país on el despropòsit és el valor més segur dels espanyols. Des de fa ja forces anys, les competències en Cultura, Salut o Ensenyament estan totalment transferides a les Comunitats Autònomes de l’Estat. Malgrat aquesta realitat els diferents governs espanyols han anat mantenint aquests ministeris com si les competències mai no s’haguessin transferit. A l’hora de fer estalvis i replantejar l’estructura de les administracions el govern espanyol és que no destina ni un segon a pensar en la conveniència d’eliminar aquests ministeris. Això si, la seva dèria, aquesta que quedi  ben clara: cal tocar el voraviu als catalans. I això és que els encanta.


En aquesta ocasió la vicepresidenta Ortega ha fet com
si no fos d'UDC, i ha dit que Catalunya
no es dona per al·ludida
M’ha agradat molt la resposta del conseller Mas Colell que no sembla gens disposat a tornar cap competència, fet que deixa entreveure nous i greus enfrontaments amb el ministre Montoro. Mas Colell no ha estat l´únic a parlar; també ho han fet el president Mas, que ha destacat que “el govern espanyol dona lliçons però mai fa els deures”, i la vicepresidenta Ortega que ha comentat que Catalunya no es dona per al·ludida davant de les exigències del govern espanyol.

Sobre aquest comentari del president Mas, vull afegir que efectivament, la gent de PP té una sèrie de tics comuns, i entre ells, la suficiència amb la que sempre parlen. Recordo ara a la vicepresidenta del govern, i becària del president Rajoy, la Sra. Soraya Saenz de Santamaria, o per quedar-me més a prop, la líder del Partit Popular de Catalunya, la Sra. Alícia Sánchez Camacho que sembla que cada vegada que parla ho faci com si estigués donant una lliçó magistral.

Algun dia, tost aquests tarannàs tant fatxendes els tindrem de veïns...

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada