diumenge, 12 d’abril del 2015

No comparteixo l’opinió de l’alcalde Trias


Catalunya està molt per sobre del que a Xavier Trias com a candidat a l’alcaldia de Barcelona, li pugui convenir


Catalunya necessita que la seva capital sigui abanderada de la independència


L’alcalde Trias ha comés un dels pocs errors de tota la seva carrera política al dir que el president Mas ja sap que a ell, no li convé que les eleccions municipals tinguin un caire independentista. Ho ha dit en una entrevista a la COPE. Trias sempre s’ha distingit per saber donar en cada cas la resposta més adequada, defugint amb molta habilitat dels conflictes. Segurament per aquesta habilitat i per les dots innates de polític, Trias resisteix el pas dels anys i després d’haver estat conseller del govern de la Generalitat en dues conselleries, cap del grup parlamentari de CiU a Madrid i alcalde de Barcelona, opta malgrat l’edat a la reelecció a l’alcaldia del Cap i Casal de Catalunya.

Segur que Xavier Trias té raons que justifiquen l’opinió que va manifestar a l’entrevista a la COPE, però també és segur, que allò que se’n diu independentista, Xavier Trias no ho havia estat mai. Molt probablement com a  tants catalans, el fet d’haver comprovat com ens tracta el govern espanyol però també com ens tracten en general des d’Espanya el deu haver apropat a posicions més sobiranistes de les que mai abans havia tingut. Sigui com sigui, en aquesta ocasió s’ha equivocat

I s’ha  equivocat per que el que no es pot admetre és que valori més allò que li convé a ell (o a la seva candidatura) que no pas allò que li convé a Catalunya. Si Catalunya vol ser independent, és indubtable que si la seva capital es decanta pel sobiranisme és molt millor que no pas si Barcelona es converteix en una seu de l’unionisme. Per tant el Sr. Trias, en aquesta ocasió, ha comés una errada estratègica. 

Les paraules de l’alcalde Trias tenen a més un altre efecte negatiu, no ja cara a les eleccions municipals, sinó sobretot de cara a les eleccions del 27S. En efecte, una de les raons de la davallada en expectativa de vot de CiU està relacionada amb els dubtes que ha generat la coalició pel que fa a la seva ferma voluntat i vocació sobiranistes. CiU ha patit una fuga de vots cap a ERC per que molts veuen molt més fiable a aquesta última formació en la seva opció independentista. Duran Lleida i altres dirigents de la coalició nacionalista han generat excessius dubtes  respecte al compromís autèntic dels plantejaments sobiranistes de CiU. Ara, amb aquestes declaracions, Xavier Trias ve a afegir més dubtes sobre el rigor de l’opció independentista de Convergència.


Tot plegat en uns moments delicats en els que l’independentisme està aparentment en un punt baix, si més no pel que fa a les enquestes que alguns mitjans tenen interès en oferir. Jo sempre he pensat que les enquestes mostren tendències si estan ben fetes, si la mostra utilitzada és correcta, cosa que sovint no passa. Per això molts diuen que la millor enquesta és la que es celebra el dia de les eleccions. 

En aquest sentit, jo no crec que Xavier Trias perdi aquestes eleccions municipals, entre altres raons per que els seus rivals són molt febles: el socialista Collboni està resultant un fracàs total, i Bosch, que a Madrid com a diputat d’ERC havia tingut un paper rellevant, com a candidat a l’alcaldia de Barcelona, fins al moment està passant sense pena ni glòria. Sembla que l’únic rival seriós per Trias és Ada Colau al front d’aquesta mena de coalició constituïda per un conglomerat de forces que d’entrada sembla complicat que es puguin entendre entre ells. La fragmentació del vot de l’esquerra a l’aparèixer noves formacions en aquest espectre electoral fa que Xavier Trias tingui moltes opcions de guanyar les eleccions tot i que pugui perdre algun regidor.


Trias ha estat un molt bon alcalde per Barcelona. Tant de bo, aquesta relliscada no li passi factura i continuï sent l’alcalde d’una ciutat que ha de ser la futura capital de la República Catalana.       

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada