dissabte, 31 de maig del 2014

Al govern espanyol no li agrada la democràcia



Mes de cent mil catalans residents a l'estranger no van poder votar. En les últimes eleccions autonòmiques del 2012 ja va succeir el mateix.


Per evitar que el 9N passi el mateix, el govern de la Generalitat ha decidit crear un registre de catalans residents a l’estranger 


Una vegada mes, una majoria dels mes de 160.000 catalans amb dret a vot que viuen a l'estranger no han pogut votar. Els motius, els de sempre: el funcionament desastrós de la maquinaria administrativa espanyola que no ha estat capaç de fer arribar a temps a tots els catalans que ho havien demanat la documentació necessària per poder exercir el dret al vot.

Ja sabíem que la democràcia no es el punt fort de l'Estat espanyol. Ho hem pogut experimentar amb la negativa constant del govern Rajoy a que els catalans puguem decidir lliurement el nostre futur. En les eleccions autonòmiques de l'any 2012, va succeir el mateix. Una bona colla de compatriotes tampoc van poder votar en aquella ocasió. Aquest fet posa en evidencia que el govern espanyol en aquest any i mig no ha fet absolutament res per solucionar les suposades dificultats tècniques.

El conseller de Presidència Francesc Homs, anunciant la
creació del registre de catalans residents a l'estranger  
El tema es saber si aquestes suposades dificultats no s'han resolt, bé per la "dificultat" que comporten, o bé per que no hi ha cap voluntat d'arreglar-ho. Jo diria que el tema va per aquí. La meva impressió es que a Madrid impedeixen voluntàriament que la documentació arribi als seus destinataris, impedint així que aquests puguin votar. El resultat perseguit és obvi: considerant una proporció similar a la que hi ha a Catalunya de sobiranistes, entre els catalans existents a l’estranger, amb aquesta obstrucció els govern espanyol aconsegueix que els vots als partits sobiranistes catalans estiguin per sota del nivell que podrien assolir.

El ministre Margallo, que es gasta tants diners en fer propaganda anticatalanista a tot el mon, estaria ratllant el delicte en el moment en que mira cap a un altre banda quan ambaixades i consolats espanyols deixen de complir amb les seves obligacions a l’empara d’excuses que van des del servei de correus, fins la junta electoral central, fins la no disponibilitat de paperetes de vot, etc., etc. Els uns es passen la responsabilitat als altres i d’aquesta manera no hi ha possibilitat de saber qui és el culpable real que molts catalans residents a l’estranger, d’un temps cap aquí no puguin votar mai. De tota manera, encara que intentin difuminar responsabilitats, els culpables són molt clars: el ministre Margallo, i el ministre Fernández Diaz, el que de tant en tant va a cercar inspiració al Valle de los Caidos.

Afortunadament, i de cara al 9N, sembla que això no passarà. Aquesta setmana s’ha fet públic que el govern català ha decidit crear  un registre  de catalans  residents a l’estranger, amb la finalitat de poder facilitar el vot a aquests compatriotes just el dia en que els catalans decidirem el futur del nostre país. Sens dubte, el dia més transcendent de les nostres vides. 

El ministre Margallo està especialitzat en la guerra bruta
contra Catalunya, però no és l'únic ministre del govern
amb aquesta "noble" especialitat
Segons va explicar el conseller de presidència Francesc Homs, la finalitat d’aquest registre és “procurar el coneixement de les demandes i les necessitats dels catalans residents a l’exterior per tal de desenvolupar les línies d’actuació i els programes adequats” per part del Govern de la Generalitat, així com facilitar a aquests ciutadans l’exercici dels seus drets quan la Generalitat de Catalunya articuli polítiques públiques que afectin o siguin d’interès d’aquest col·lectiu, que Homs ha estimat en unes 200.000 persones. “La Generalitat ha de fomentar els vincles socials, econòmics i culturals amb les comunitats catalanes a l'exterior i els ha de prestar l'assistència necessària”

La inscripció en aquest registre serà voluntària, i els tràmits per poder-s’hi inscriure començaran a partir del proper dimarts 3 de juny. El procés es farà per mitjà electrònic via el web de la Secretaria d’Afers Exteriors i de la Unió Europea. Posteriorment  s’haurà d’enviar a la mateixa Secretaria d’Exteriors de la Generalitat, i per correu postal tota la documentació que se’ls demanarà.


Confiem que amb aquesta mesura, les trampes habituals del govern espanyol, no es puguin fer amb tanta impunitat com ho han estat fent fins ara.

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada