dimecres, 18 d’octubre del 2017

El procés d’independència de Catalunya ja té els dos primers presos polítics.


Jordi Sánchez i Jordi Cuixart, presidents de l’ANC i Òmnium Cultural respectivament han estat empresonats per la jutgessa que els acusa del delicte de sedició. Per la seva banda El Major Trapero pel moment ha pogut dormir a casa. Aquesta és la resposta dels poder de l’Estat espanyol a la proposta de diàleg del govern català.




Per la seva banda el govern de Catalunya analitza la millor resposta a la situació plantejada, dona tot el suport als “Jordis” i assegura que la rendició no forma part dels escenaris que està estudiant.




Carmen Lamela, la mateixa jutgessa de l’Audiència Nacional que hores abans havia atorgat la llibertat condicional al Major del Mossos d’Esquadra Josep Lluís Trapero i a la intendent del cos Teresa Laplana, va decretar presó provisional sense fiança contra Jordi Cuixart i Jordi Sánchez presidents respectivament de Òmnium Cultural i l’ANC acusats d’un delicte de sedició. Experts en dret penal diuen que les proves que se’ls imputen no poden ser qualificades com a sedició, i a més alguns juristes opinen que l’Audiència Nacional no seria competent per jutjar aquesta mena de delictes.

Aquesta decisió de la jutgessa (per cert, guardonada per la guàrdia civil i la policia nacional) és la resposta que les forces polítiques, judicials i mediàtiques han donat a la proposta de diàleg sense condicions que Carles Puigdemont president de la Generalitat va fer arribar a Mariano Rajoy en resposta al requeriment que aquest l’hi havia enviat. Demanes diàleg i reps presó; vols votar i reps garrotades: l’estil espanyol d’entendre la política.

Les reaccions no s’han fet esperar i els polítics independentistes catalans s’han afanyat a denunciar les contradiccions de la decisió de la jutgessa i els fets que realment es va produir aquell dia davant la conselleria d’Economia i Finances. Estem assistint a la tergiversació del relat del que va succeir i la jutgessa ho dona per cert. On hem arribat? Aquest és un precedent molt greu atès que el que s’ha fet amb Sánchez i Cuixart demà li pot passar a qualsevol ciutadà. Destaca la intervenció del portaveu del govern català Jordi Turull que en al seva compareixença després de la reunió  del govern ha dit que “La rendició no forma part de cap dels escenaris del Govern català”. Les diferents declaracions dels polítics independentistes s’han centrat amb  la resposta del govern espanyol a l’oferta de diàleg del govern català: de moment dos presos polítics, per tant, dijous una vegada acabat el termini donat pel govern de Catalunya, es donarà per acabat l’intent de dialogar amb el govern de Mariano Rajoy.

Mentre tot això passava, Òmnium i l’ANC han convocat per aquesta tarda a les 8 una manifestació a Barcelona per reclamar l’alliberament del Jordis. La diagonal s’ha omplert completament entre la cruïlla del passeig de Gràcia i la plaça Francesc Macià, així com els carrers adjacents i els jardinets de Gràcia. Una gran manifestació improvisada, convocada en menys de 24 hores, que ha aplegat a més de 200.000 persones segons la guàrdia urbana portant espelmes a la ma. Altres ciutats de Catalunya han seguit el mateix exemple.

Per altre banda, elements destacats de la societat civil catalana han demanat al govern català que aixequi la suspensió de la proclamació de la República Catalana, mentre que el Senat espanyol es prepara per celebrar una sessió en la que s’aprovaria l’aplicació de l’article 155 de la Constitució és a dir, la intervenció de la Generalitat de Catalunya. També la fiscalia s’ha fixat com a objectiu empresonar al Major Trapero i per això, un nou informe de la guàrdia civil portarà al Major dels mossos d’esquadra de nou davant de la jutgessa. En paral·lel, diversos sindicats i algun partit polític català s’estan plantejant la possibilitat de convocar una nova vaga general. La taula per la democràcia per la seva banda ha convocat una nova manifestació a Barcelona pel dissabte vinent a les 5 de la tarde.


I mentre tant Europa mirant cap a un altre banda... 


  

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada