dimecres, 22 de març del 2017

El Tribunal Suprem inhabilita a Francesc Homs, per entendre que va desobeir al Tribunal Constitucional


Com en el cas d’Artur Mas, Joana Ortega i Irene Rigau, el Tribunal Suprem decideix que no hi va haver delicte de prevaricació.


Entre el Tribunal Suprem i el Tribunal Superior de Justícia de Catalunya, sancionen la conducta d’uns polítics que només varen fer allò que havien anunciat que farien en el seu programa electoral, obeint un mandat democràtic dels catalans.



Curiosament, el 9N del 2014 ens ha deparat una imatge que no deixa de ser explicativa. En les dates prèvies a aquell 9N, alguns partits polítics dits independentistes, acusaven al govern del president Mas de no ser autènticament independentistes. Volien representar davant de la ciutadania una comèdia, la trama de la qual passava per donar a entendre als ciutadans que els únics amb un autèntic ADN independentista en els seves benes, eren ells. Doncs bé, dos anys i mig després resulta que els únics que han estat jutjats i condemnats per aquell 9N són els líders de Convergència, aquells que no tenien prou “pedigrí” independentista. Ves per on...

Seguint la mateixa línia d’actuació, ara hem sabut que Oriol Junqueras declina signar en solitari el decret de convocatòria del referèndum, i prefereix que el signi tot el govern en ple, per en tot cas diluir la seva responsabilitat tot i que com a vicepresident del govern, va rebre l’encàrrec específic del president Puigdemont d’organitzar el referèndum. Potser sí que els catalans farem bé de guardar-nos d’aquells que tiren la pedra i amaguen la ma. Mica en mica tothom es va traient les caretes i la ciutadania ja comença a tenir prou elements per identificar a aquells que actuen de bona fe, i aquells que cerquen circumstàncies col·laterals que els beneficiïn.

Més enllà d’aquesta reflexió, i tornant a la condemna de Francesc Homs, val a dir que aquesta sembla una mica més lleugera que la de Mas, Ortega i Rigau. Homs ha estat condemnat a un any i un mes d’inhabilitació, i una multa de 30.000€. El resultat del 9N ha implicat doncs per als seus màxims responsables aquests culpes:

Artur Mas, condemnat a dos anys d’inhabilitació i 36.500 € de multa
Joana Ortega, condemnada a 1 any i 9 mesos d’inhabilitació i 30.000 € de multa.
Irene Rigau, condemnada a 1 any i sis mesos d’inhabilitació i 24.000 € de multa
Francesc Homs, condemnat a 1 any i 1 mes d’inhabilitació i 30.000€ de multa

Una vegada coneguda la sanció, els advocats d’Homs han explicat que pensen elevar un recurs d’empara al Tribunal Constitucional i demanar un aclariment de la sentència al Tribunal Suprem. Recordem que així com Mas, Ortega i Rigau podien presentar un recurs de cassació al Suprem, Homs no ho pot fer, i la seva sentència, sent ferma, una vegada comunicada a Ana Pastor, presidenta del Congrés dels Diputats, seria executable immediatament. Per això els seus advocats han decidit presentar aquests recursos amb l’objectiu de dilatar tant com sigui possible l’execució de la sentència.  

Per altre banda Homs s’ha mostrat segur i convençut del que va fer, i en una piulada a twitter ha dit “Condemnar per posar urnes és un error i una feblesa de l'Estat espanyol. Avui guanyem i seguirem guanyant”. Francesc Homs ha rebut via twitter el suport de moltes persones, i en particular Neus Munté, portaveu del govern català, ha dit en els passadissos del Parlament, que “qualsevol sentència ens hauria semblat injusta. Trobem injust que es condemni a persones per defensar idees democràtiques”. El PDECAT també ha fet servir twitter per defensar Homs, dient “Perquè votar no hauria de se delicte. Tot el suport a Francesc Homs”. Per contra l’oposició s’ha llençat en tromba sobre Homs i sobre la jornada del 9N, i Xavier Garcia Albiol del PPC ha arribat a llençar una amenaça dient que la condemna d’Homs és “un avís per a navegants”.

AMadrid també hi ha hagut reaccions, més suaus les del PSC, que respecta la sentència, però denuncia que el problema polític de fons a Catalunya continua vigent. Per la seva banda, des de Podemos, Pablo Iglesias ha considerat que la sentència era greu pel simple fet d’haver posat les urnes.


Val la pena ressaltar un altre frase a twitter del propi Francesc Homs, en la que ha dit “només em dec al poble de Catalunya, que és qui m’ha escollit diputat”       

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada