dimecres, 8 de juny del 2016

En defensa de l’Ebre


Multitudinària manifestació a Barcelona per defensar els cabals mínims de l’Ebre que permetin preservar el delta tal com avui el coneixem


El govern espanyol pretén construir reserves d’aigua per uns suposats regadius nous, que no són altre cosa que un transvasament encobert de les aigües de l’Ebre a València



El govern espanyol en la seva permanent creuada contra els interessos de Catalunya i dels catalans, al gener del 2016, tot i estar en funcions, va tenir la gosadia d’aprovar un nou Pla Hidrològic que disminueix el cabal de l’Ebre per sota dels cabals mínims ecològics que permetin mantenir les característiques del delta, i assegurar els arrossegaments de sediments que han de donar estabilitat al delta per evitar que les aigües del mar el facin desaparèixer.

Aquest nou Pla Hidrològic substitueix a un d’anterior dissenyat també per un govern del PP presidit per José Maria Aznar, i elaborat per un ministre d’agricultura, el Sr. Arias Cañete, segons el qual, l’aprovació del Pla i la seva implementació seria “un paseo militar”. Tanmateix la realitat fou ben diferent i tot i que el Sr. Aznar havia posat una simbòlica primera pedra del transvasament, finalment unes eleccions van impedir, amb la derrota del PP que aquell “aigua-cidi” es dugués a terme.

Ara, novament el PP va tornar a la càrrega fent aprovar un nou Pla, aquesta vegada amagant amb descaro la voluntat d’un transvasament d’aigües a València, que redueix els cabals del riu a uns valors que posen en un seriós risc la pervivència del delta. Val a dir que aquests nous paràmetres establerts pel govern espanyol, estan per sota dels criteris fixats pel la Unió Europea en matèria mediambiental. Per això, la Plataforma en Defensa de l’Ebre juntament amb la Generalitat ha recorregut a les més altes institucions  europees aquest Pla de Conca, basant-se en l’incompliment  de les normatives europees en aquesta matèria. En aquest sentit el Parlament Europeu va enviar una delegació a visitar les terres de l’Ebre per conèixer sobre el terreny les conseqüències que es podien derivar del Pla de Conca elaborat pel govern espanyol. Estem pendents de conèixer l’informe que aquesta delegació ha d’elaborar.     

A banda de la manifestació d’aquest cap de setmana a Barcelona, la Plataforma ja va organitzar al febrer d’aquest mateix any un altre manifestació multitudinària a Amposta per mostrar el rebuig del territori a un projecte que atempta directament contra la pervivència del riu. Sota el lema “lo riu es vida” milers de manifestants van protestar contra aquesta nova agressió del govern del PP a Catalunya, obsessionat a perjudicar als catalans en tot allò que estigui al seu abasto.

En aquests moments, dels grans partits polítics espanyols, només el PP i Ciutadans s’han mostrat obertament favorables al transvasament de l’Ebre; el primers òbviament perquè ells són els impulsors del Pla, i els segons per vocació política. Els catalans coneixem bé Albert Ribera i els seus objectius: ensorrar Catalunya en la mediocritat d’una regió espanyola. Per la seva banda, el PSOE és l’únic partit que s’ha mostrat contrari al Pla, fins el punt que quan José Luís Rodríguez Zapatero va assolir la presidència va derogar el Pla Hidrològic que havia elaborat el govern d’Aznar. “Podemos” per la seva banda, fins el moment no ha dit d’una manera formal quin és el seu posicionament respecte d’aquest tema.

Estem doncs davant del perill que el govern espanyol acabi destrossant el delta de l’Ebre, que sense nou sediments està abocat a una salinització absoluta, el que pot determinar el final dels cultius que s’hi fan i la desaparició de la fauna que hi habita, i la inundació d’una part de la seva superfície. Tot plegat el final d’un espai que ha perdurat segles i segles, i que haurà sucumbit pels interessos obscens del PP. 


La gent de l’Ebre necessita del recolzament de tots els catalans per evitar aquests desastre ecològic, i els catalans necessitem el suport de la gent de l’Ebre en l’objectiu d’aconseguir la independència que és la millor manera d’evitar que el govern espanyol ens pugui continuar agredint impunement.

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada