dimecres, 27 de juliol del 2016

Primer acte de desobediència de Catalunya davant l’aparell de l’Estat


El Parlament de Catalunya aprova el procés constituent i les seves fases, malgrat les amenaces del Tribunal Constitucional
 

PP i Ciutadans abandonen el Ple, abans de l’inici de les votacions  




Avui el Parlament de Catalunya ha viscut el primer acte de desobediència ferm a les imposicions de l’estat espanyol. Algú dirà que el 9N-2014 va ser un acte de desobediència  i que en certa mesura la declaració del 9N-2015 també ho va ser, i en efecte ho van ser; però sobre tot  van ser un desafiament al govern espanyol, perquè la consulta del 9N-2014 havia estat suspesa pel Constitucional en el format inicialment previst, però no en el format amb que finalment es va dur a terme. I la declaració del 9N de l’any passat era un clar desafiament als poders de l’Estat espanyol però no hi havia cap prohibició expressa prèvia sobre el contingut d’aquella declaració. És per això que el primer acte de desobediència al Tribunal Constitucional després que aquest dictes una sentència en la que declarava anticonstitucional  el procés constituent català i prohibia explícitament que es donés cap mena de continuïtat a aquest procés, s’ha produït avui al Parlament de Catalunya quan els diputats de Junts pel Sí i la CUP han decidit demanar a la presidència de la cambra catalana que s’inclogués a l’ordre del dia la votació de les conclusions a les que ha arribat la comissió encarregada de dissenyar les passes d’aquest procés constituyen.  

Això ha ocasionat un autèntic rebombori al Parlament, tot i que ja circulava en els fòrums polítics que això acabaria passant. El PSC ha decidit no prendre part en la votació però restar presents a l’hemicicle. Catalunya Sí Que Es Pot (CSQEP) ha decidit també quedar-se a la cambra però votar negativament, i el Partit Popular i Ciutadans han decidit abandonar l’hemicicle i per tant no participar en la votació. Tanmateix aquesta vegada ha quedat ben clara la unitat  de independentisme atès que els 72 diputats de JxS i la CUP han votat en bloc, i en la seva votació han avalat la via unilateral en el full de ruta cap a la independència.

En tot aquest mes de juliol pràcticament no s’havia produït cap fet rellevant en el camí a la independència i això ha quedat prou reflectit en aquest blog, en el que ha calgut esperar fins el dia 27 de juliol per poder-hi fer la primera entrada. Només ahir es va produir un fet destacable, com és que l’ANC ha obert les inscripcions per les manifestacions del proper 11N que com és sabut aquest any es descentralitzen i a més de Barcelona (Passeig de Sant Joan) es faran a Tarragona, Lleida, Salt i Berga. Confiem que aquest nou format sigui un èxit i permeti visualitzar amb claredat que l’independentisme continu fort i decidit a aconseguir la independència de Catalunya.   

Partit Popular i Ciutadans abandonen el Ple
abans de les votacions
Tornant als fets d’aquest matí al Parlament cal assenyalar la reacció del govern espanyol que ja es temia que la notícia es conformaria. En una compareixença inusual la vicepresidenta del govern espanyol Soraya Sáenz de Santamaria (becària de Rajoy) ha dit que “el pas donat avui pel Parlament de Catalunya és molt greu, i suposa una vulneració del dret del conjunt dels espanyols a decidir el seu marc constitucional” En la mateixa línia s’ha posicionat el líder del PSOE Pedro Sánchez que a través d’un comunicat ha expressat que la decisió del Parlament català “és un error polític que revesteix una extraordinària gravetat i és un desafiament obert a les lleis de l’estar” 

La vicepresidenta del govern espanyol també ha informat que en el proper consell de ministres de divendres presentarà davant del TC un “incident d’execució” atès que segons el seu criteri, el Parlament de Catalunya ha incomplert una resolució del TC.   


Recordem per acabar que el que avui ha aprovat el Parlament és una resolució que diu que el poble de Catalunya té legitimitat per endegar un procés constituent, que consta de tres fases. La primera, un procés participatiu, una segona de desconnexió amb l’Estat i convocatòria d’unes eleccions constituents que donaran pas a una Assemblea Constituent que haurà de redactar una proposta de Constitució per Catalunya. La tercera fase seria de ratificació popular de la Constitució mitjançant un referèndum. A destacar que la desconnexió comporta l’aprovació per part del Parlament de les lleis de desconnexió per assegurar el manteniment d’un Estat de dret mentre no es disposi de lleis pròpies. També inclou un mecanisme unilateral d’exercici democràtic que haurà de servir per activar la convocatòria de l’Assemblea Constituent.

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada